Presunúť na hlavný obsah

Jedzte to, čo milujete a chudnite - áno, je to možné!

Zdravie a relax

Ako dodržať diétu, keď niektoré jedlá skrátka milujete? Odpoveď znie, nezakazujte si to, čo máte naozaj rada.

Dôležité je zmeniť prístup k jedlu, nie z neho urobiť "zakázané ovocie", ktoré chutí najviac...

Začnite s tým, že si urobíte zoznam jedál, ktoré považujete za absolútne neodolateľné. Následne určite stupeň ohrozenia, ktorý z jednotlivých jedál vyplýva pre vašu líniu a udržiavanie správnej životosprávy. A na záver sa namiesto úplneho odriekania rozhodnite vypracovať plán, ako tieto pochutiny včleniť do svojho jedálnička, aby ste čo najviac eliminovali ich negatívny dopad na zostavu vášho jedálnička.

Menšie porcie a zriedkavejšie
Patríte k ženám, ktoré pravidelne štyrikrát týždenne skončia s lyžicou v dóze so zmrzlinou. Nikto vám ju nezakazuje, ale štyrikrát do týždňa je naozaj priveľa. Namiesto dózy si vždy vyberajte malú dávku - napríklad kornútok s jednou porciou. Oplátku jesť, samozrejme, nemusíte. Určite si, ako často budete jedávať zmrzlinu. Môžete si ju napríklad dopriať vždy v nedeľu popoludní na prechádzke mestom alebo v kaviarni.

Rovnaký prístup použite k svojmu obľúbenému alkoholu, čokoláde alebo zemiakovým lupienkom s príchuťou. Pokiaľ podobné veci zakomponujete do vlastnej diéty a určíte si rozumný interval ich konzumácie, vaše telo aj myseľ sa uspokojí.

Vychutnávanie
Dojedli ste cukrík a ani neviete, že ste ho cmúľali v ústach. Alebo ste práve dojedli jedlo a vlastne neviete povedať, ako vám chutilo. Problém často spočíva v tom, že si jedlo nevychutnávame, iba ho do seba rýchlo a v strese nahádžeme. Potom často hľadáme náhrady, ktoré si naša myseľ spája s konkrétnou chuťou a likvidujeme zdravý jedálniček čokoládou, sladenými nápojmi, presolenými tyčinkami.

Aby ste zlikvidovali tento návyk, musíte skúsiť naozaj jedlo "prežiť". Dajte si do úst najprv úplne malé sústo, prežúvajte pomaly a snažte sa nájsť všetky chute, ktoré jedlo obsahuje. Pokračujte konzumáciou drobných súst, snažte sa vychutnať si ich čo najviac.
Pokiaľ konzumujete chutné a zdravé jedlo, skôr alebo neskôr si vaše chuťové bunky uvedomia jeho lahodnosť a vy si začnete vychutnávať zážitok z jedenia.

Prvé dve sústa
Najintenzívnejšie spracuje naše telo prvé dve sústa. Vedeli ste to? Pokiaľ pokračujete v jedení po nich, ide zväčša už o "kŕmenie sa". Samozrejme, pokiaľ telo hlási hlad, jesť by ste mali. Ale pokiaľ chcete predovšetkým oceniť chuť jedla, mali by ste sa sústrediť práve na spomenuté dve sústa.

Naša myseľ si často vytvorí dojem, že niečo naozaj potrebuje a pri jedle to platí rovnako. Lenže, skutočnosť je taká, že mnoho jedál, ktoré považujeme za neodolateľné, nám chutí len pre podvedomý pocit, ktorý si telo vypestovalo. Pokiaľ chcete zistiť, ako na tom ste, postupujte nasledovne:

- CHUŤ (Je jedlo výnimočné, delikátne alebo len priemerné?)
- TEPLOTA (Má jedlo teplotu, ktorá sa preň hodí najviac? Nemáte pocit, že jedlo, ktoré by sa malo servírovať studené je vlažné)
- KONZISTENCIA A ZLOŽENIE (Je naozaj ten steak lahodný alebo skôr žuvačkový? Je poleva na čokoládovom koláči patrične vlhká a koláč hutný alebo ide skôr o suchý kúsok rozpadávajúci sa pod lyžičkou?
- SKUTOČNE VÁS JEDLO USPOKOJILO? (dajte si druhé sústo a zhodnoťte, či naozaj jedlo je také chutné, ako ste si nahovárali ešte predtým než ste vôbec začala jesť. Pokiaľ nie, prestaňte.)

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK