Depresiu zaženie jedna hruška
Viete prečo jesť hrušky? Ak nie čítajte ďalej...
Hoci hrušky nie sú bohaté na vitamín C, obsahujú množstvo iných cenných látok, pre ktoré sa ich oplatí pravidelne konzumovať. Rovno pod šupkou je dobrá zásoba vitamínu B. Hrušky sú bohaté na vápnik a fosfor, rovnako podarujú telu ľahko stráviteľné cukry.
Zo zdravotného hľadiska majú hrušky antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.
Oddávna sa hrušky využívali v ľudovom liečiteľstve, a to najmä pri obezite, močových kameňoch a vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používali proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek zastavoval hnačku. Naopak, čerstvé hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia.
Pozor však na niektoré odrody hrušiek, ktoré majú v dužine drobné zrniečka. Pri poruchách žlčníka môžu niektorým ľuďom spôsobovať ťažkosti.
Napokon jeden praktický poznatok – plané hrušky majú liečivejšie účinky ako hrušky ušľachtilé.
Ak máte depresiu, dajte si hrušku, privodí vám dobrú náladu.
Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK