Presunúť na hlavný obsah

Čarovanie s cestovinami: Špagety s kalmármi a cherry paradajkami

Recepty

Pasta po taliansky znamená cesto, ale je to zároveň aj výraz pre všetky druhy a typy cestovín.

A tých majú Taliani požehnane: od azda najznámejších špagiet cez tenšie linguine (doslova jazýčky), krátke rúrky penne, široké aj úzke rezance, ktoré sa v každom regióne volajú inak - tagliatelle, pappardelle, vermicelli (červíky), skrútené fusilli, mušličky conchiglie, veľké rúrky podobné palacinkám - cannelloni, plnené torellini či ravioli, zemiakové knedličky gnocchi či skvelé zapekané cestovinové pláty lasagne. Prinášame päť vynikajúcich variácií od Marcela Ihnačáka.

všetky recepty uvádzame pre päť osôb

Špagety s kalmármi a cherry paradajkami

500 g špagiet

300 g čerstvých kalmárov

200 g cherry paradajok

1 veľká červená čili paprička

2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno

3 PL olivového oleja

1 PL petržlenovej vňate nasekanej nahrubo

50 ml suchého bieleho vína

soľ

čierne korenie

Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej. Pridáme očistené a na hrubšie kolieska nakrájané kalmáre a rozpolené cherry paradajky a krátko restujeme. Potom pridáme nadrobno nasekaný cesnak, čili papričku zbavenú semienok a nakrájanú nadrobno. Ochutíme soľou, čiernym korením a ďalej restujeme asi 3 minúty. Podlejeme bielym vínom a varíme, kým sa víno neodparí. Na záver pridáme uvarené špagety, petržlenovú vňať, premiešame a servírujeme.

Náš tip: Pred podávaním jedlo ešte pokvapkáme olivovým olejom.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu