Čarovanie s cestovinami: Špagety s kalmármi a cherry paradajkami
Pasta po taliansky znamená cesto, ale je to zároveň aj výraz pre všetky druhy a typy cestovín.
A tých majú Taliani požehnane: od azda najznámejších špagiet cez tenšie linguine (doslova jazýčky), krátke rúrky penne, široké aj úzke rezance, ktoré sa v každom regióne volajú inak - tagliatelle, pappardelle, vermicelli (červíky), skrútené fusilli, mušličky conchiglie, veľké rúrky podobné palacinkám - cannelloni, plnené torellini či ravioli, zemiakové knedličky gnocchi či skvelé zapekané cestovinové pláty lasagne. Prinášame päť vynikajúcich variácií od Marcela Ihnačáka.
všetky recepty uvádzame pre päť osôb
Špagety s kalmármi a cherry paradajkami
500 g špagiet
300 g čerstvých kalmárov
200 g cherry paradajok
1 veľká červená čili paprička
2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
3 PL olivového oleja
1 PL petržlenovej vňate nasekanej nahrubo
50 ml suchého bieleho vína
soľ
čierne korenie
Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej. Pridáme očistené a na hrubšie kolieska nakrájané kalmáre a rozpolené cherry paradajky a krátko restujeme. Potom pridáme nadrobno nasekaný cesnak, čili papričku zbavenú semienok a nakrájanú nadrobno. Ochutíme soľou, čiernym korením a ďalej restujeme asi 3 minúty. Podlejeme bielym vínom a varíme, kým sa víno neodparí. Na záver pridáme uvarené špagety, petržlenovú vňať, premiešame a servírujeme.
Náš tip: Pred podávaním jedlo ešte pokvapkáme olivovým olejom.
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu