Presunúť na hlavný obsah

Komu sa nelení, tomu sa zelení(na)

Zdravie a relax

Sú ľudia, ktorí zo zeleniny majú najradšej rezeň.

V živote neochutnali mrkvu a o kalerábe si myslia, že je to vec, ktorá sa niekomu tlačí do hlavy. Milovníci dobrého jedla však vedia, že zelenina je fajn. Najmä tá čerstvá, voňavá a chrumkavá, ktorá len nedávno opustila záhon. Nemusíte byť práve Jamie Oliver, aby ste si z nej vykúzlili maškrty, ktoré zaspievajú na tanieri. A práve teraz, keď sa leto odporučilo a jeseň preberá vládu nad prírodou, prichádza čas zeleninovej žatvy.

Ešte si môžete dopriať slnkom vyhriate rajčiny, ku ktorým stačí pridať voňavú bazalku, trochu mozarelly, pokvapkať to panenským olivovým olejom a basilicovým octom alebo pokvapkať citrónom a máte fajnovosť ako lusk. Už staré mamy vedeli, že ak váhate, čo navariť, stačí si odskočiť do záhrady a stopercentne niečo do hrnca nájdete.

Ak nemáte vlastné záhony, určite si na svoje prídete aj na trhu, ba aj v hypermarkete. Ceny sú teraz priaznivé a tovar čerstvý. Vyvárať môžete od výdatných polievok až po koláče, veď tento čas nie je len zeleninový, ale aj ovocný. Dary záhrady nemusíte a ani nemôžete skonzumovať naraz. Čosi možno uskladniť na zimu v pivnici, čosi však treba naložiť. Prichádza totiž čas čalamád, kvasenia kapusty, nakladania papriky, cibuľky, leča a mnohých ďalších dobrôt. Roh hojnosti núka stovky možností.

Ešte stále zeleninou pohŕdate? Prekonajte sa a zistíte, že vás odmení. Chuťou a vitamínmi, ktoré sa hodia ako výzbroj na blížiace sa chladné dni. Možno vás inšpirujú aj dnešné recepty. Tie na fotografiách pripravili v reštaurácii Tevel v Sládkovičove. Zbiehajú sa vám slinky na dobroty zo zeleninky? Tak do toho a vareniu zdar!

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK