Presunúť na hlavný obsah

Kura sa dá pripraviť na tisíc a jeden spôsob

Recepty

Aj vy práve rozmýšľate, ako si poradiť s nedeľným obedom? V tom prípade vám určite napadne "kura" - a niet sa čo čudovať.

Veď práve toto mäso patrí medzi najvšestrannejšie a využíva sa v kuchyniach mnohých štátov sveta.
Niektorí labužníci pri myšlienke na toto mäso prevracajú oči a považujú ho za "jedlo pre nerozhodných", ktoré si objednávate, keď neviete, na čo máte chuť. Aj toto mäso sa však dá pripraviť originálne.

Vyberať si môžete z mnohých variácii - ak sa práve snažíte zhodiť pár kíl, pripravte si kura na pare a obohaťte ním svoj šalát. Zasýti vás a pritom nestratíte krivky. V Spojených štátoch amerických patrí medzi najobľúbenejšie šalát Cézar, ktorého súčasť často tvoria práve grilované kuracie prsia.

Vynikajúce je aj kura s rôznymi omáčkami, ktorým na Slovensku jednoznačne kraľuje perkelt. Mužov určite nesklamú rezne alebo Cordon Bleu. Kura nezabudnite doplniť pohárom bieleho vína.
Veľkou výhodou kuracieho mäsa je jeho rýchla príprava - je ideálnou surovinou na tzv. minútky. Stačí ho len okoreniť, restovať na panvici a blesková večera je na svete. Ak prípravu kuraťa plánujete vopred, nezabudnite ho napácovať.

Azda každý si rád pochutí na dobre "napácovanom" grilovanom kurati v kruhu priateľov.

Sekaný kurací steak

800 g kuracích pŕs
2 g mletého chilli
12 g soli
120 g oravskej slaniny
4 vajcia
50 g oleja

Postup:


Kuracie prsia nasekáme veľkým nožom so soľou a korením. Rozdelíme na 4 kusy,
ktoré vytvarujeme na steaky. Pomaly ich grilujeme. Na každý kus dáme volské oko, ktoré podložíme upraženou slaninou.


Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Recept: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu