Presunúť na hlavný obsah

Výborné veľkonočné recepty

Recepty

Veľká noc je aj o dobrom jedle. Ponúkame vám zopár receptov na dobroty, ktoré spestria váš sviatočný stôl a potešia vaše chuťové poháriky.

 

Kučeravý baránok

Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
 
Prísady:
 
Na cesto:
130 g zmäknutého masla alebo margarínu
160 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru 
3 vajcia
160 g hladkej múky
štipka soli
½ KL Kypriaceho prášku do pečiva 
1 balíček Pudingu Originál s čokoládovou príchuťou (Dr.Oetker)
 
Na ozdobenie:
1 balíček Šľahačky v prášku 
150 ml studeného mlieka
3 ks hrozienok 
 
Ešte potrebujeme:
formu na baránka
cukrárske vrecko 
 
Príprava:
1. Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín, cukor a vanilínový cukor do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Zmiešame múku, soľ, kypriaci prášok a puding a zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi.
2. Cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
 
Elektrická rúra:            170 °C
Teplovzdušná rúra:     150 °C
Plynová rúra:           stupeň 3
 
Doba pečenia: asi 45 minút
 
3. Po upečení necháme baránka mierne vychladnúť, vyklopíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme úplne vychladnúť.
4. Na ozdobenie ušľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačku naplníme do cukrárskeho vrecka a baránka ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Hrozienka použijeme ako oči a ňufáčik.

Špenátové palacinky

Doba prípravy: asi 30 minút
 
Prísady:
Na cesto:
1 balenie Palaciniek (Dr.Oetker)
500 ml vody
200 g rozmrazeného špenátového pretlaku
 
Na náplň:
200 g tvarohového syra typu lučina
200 g kyslej smotany
soľ
čierne korenie
 
Ešte potrebujeme:
panvicu 
špáradlá
 
Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise zmes na palacinky s vodou a špenátovým pretlakom. Zmes metličkou dôkladne rozšľaháme na hladkú hmotu bez hrudiek. Cesto necháme 5 minút odstáť.
2. Na rozohriatu panvicu potretú olejom nalejeme tenkú vrstvu cesta a rozlejeme ju po celej ploche. Palacinky pečieme z oboch strán. 
3. Na náplň zmiešame tvarohový syr s kyslou smotanou a dochutíme soľou a korením.
4. Vychladnuté palacinky naplníme pripravenou náplňou a zrolujeme.
5. Každú palačinku rozpolíme, zapichneme do nej špáradlo a podávame.
 
 TIP: Palacinky môžeme ozdobiť plátkami mrkvy alebo reďkovkami. 

Čokoládové figúrky pre oblievačov

Doba prípravy: asi 20 minút
 
Prísady:
1 balíček Polevy tmavej (Dr.Oetker)
1 balíček Polevy svetlej 
50 g nasekaných lieskových orieškov
50 g sušených brusníc
 
Ešte potrebujeme:
potravinársku fóliu
formičky na vykrajovanie 
celofán na zabalenie
mašľu
Príprava:
1. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale. Na plech vyložený potravinárskou fóliou naukladáme formičky a polevu nalejeme do formičiek asi do výšky 1 cm. Do ešte tekutej polevy vložíme oriešky a brusnice a necháme stuhnúť. 
2. Po stuhnutí odstránime formičky a čokoládové figúrky zabalíme pre oblievačov do celofánu a ozdobíme mašľou.
3. Ak chcete strakaté figúrky, môžeme do formičky striedavo nalievať svetlú a tmavú polevu.
 

Koláčiky „volské oká“

 
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 15 minút
 
Prísady:
Na mrveničku:
130 g hladkej múky
60 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru 
80 g zmäknutého masla alebo margarínu
 
Na cesto:
500 g hladkej múky
1 balíček Droždia 
50 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru 
1 vajce
180 ml vlažného mlieka
80 g rozpusteného vychladnutého masla alebo margarínu
 
Na náplň:
1 marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g)
2 balíčky (à 40 g) Zlatého klasu 
500 ml mlieka
40 g cukru
 
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie 
papier na pečenie
sitko
Príprava:
1. Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín. Ručne spracujeme na mrveničku.
2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajce, mlieko, maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vytvarujeme z cesta valček dlhý asi 40 cm, ktorý ostrým nožom nakrájame na 24 kúskov. Kúsky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a prstom roztiahneme na placky s priemerom asi 8 cm.
3. Na náplň necháme marhule odkvapkať na sitku. Zlaté klasy uvaríme podľa návodu na obale, avšak iba s 500 ml mlieka a s 40 g cukru.
4. Na každý koláčik nanesieme 1 PL pudingu, posypeme mrveničkou a doprostred každého koláčika položíme polovicu marhule reznou stranou nadol.
5. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra:            200 °C
Teplovzdušná rúra:     180 °C
Plynová rúra:           stupeň 4
Doba pečenia: asi 15 minút
TIP: Koláčiky môžeme po upečení posypať Škoricovým cukrom