Výborné veľkonočné recepty
Veľká noc je aj o dobrom jedle. Ponúkame vám zopár receptov na dobroty, ktoré spestria váš sviatočný stôl a potešia vaše chuťové poháriky.
Kučeravý baránok
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
Prísady:
Na cesto:
• 130 g zmäknutého masla alebo margarínu
• 160 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru
• 3 vajcia
• 160 g hladkej múky
• štipka soli
• ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva
• 1 balíček Pudingu Originál s čokoládovou príchuťou (Dr.Oetker)
Na ozdobenie:
• 1 balíček Šľahačky v prášku
• 150 ml studeného mlieka
• 3 ks hrozienok
Ešte potrebujeme:
• formu na baránka
• cukrárske vrecko
Príprava:
1. Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín, cukor a vanilínový cukor do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Zmiešame múku, soľ, kypriaci prášok a puding a zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi.
2. Cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 45 minút
3. Po upečení necháme baránka mierne vychladnúť, vyklopíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme úplne vychladnúť.
4. Na ozdobenie ušľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačku naplníme do cukrárskeho vrecka a baránka ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Hrozienka použijeme ako oči a ňufáčik.
Špenátové palacinky
Doba prípravy: asi 30 minút
Prísady:
Na cesto:
• 1 balenie Palaciniek (Dr.Oetker)
• 500 ml vody
• 200 g rozmrazeného špenátového pretlaku
Na náplň:
• 200 g tvarohového syra typu lučina
• 200 g kyslej smotany
• soľ
• čierne korenie
Ešte potrebujeme:
• panvicu
• špáradlá
Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise zmes na palacinky s vodou a špenátovým pretlakom. Zmes metličkou dôkladne rozšľaháme na hladkú hmotu bez hrudiek. Cesto necháme 5 minút odstáť.
2. Na rozohriatu panvicu potretú olejom nalejeme tenkú vrstvu cesta a rozlejeme ju po celej ploche. Palacinky pečieme z oboch strán.
3. Na náplň zmiešame tvarohový syr s kyslou smotanou a dochutíme soľou a korením.
4. Vychladnuté palacinky naplníme pripravenou náplňou a zrolujeme.
5. Každú palačinku rozpolíme, zapichneme do nej špáradlo a podávame.
TIP: Palacinky môžeme ozdobiť plátkami mrkvy alebo reďkovkami.
Čokoládové figúrky pre oblievačov
Doba prípravy: asi 20 minút
Prísady:
• 1 balíček Polevy tmavej (Dr.Oetker)
• 1 balíček Polevy svetlej
• 50 g nasekaných lieskových orieškov
• 50 g sušených brusníc
Ešte potrebujeme:
• potravinársku fóliu
• formičky na vykrajovanie
• celofán na zabalenie
• mašľu
Príprava:
1. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale. Na plech vyložený potravinárskou fóliou naukladáme formičky a polevu nalejeme do formičiek asi do výšky 1 cm. Do ešte tekutej polevy vložíme oriešky a brusnice a necháme stuhnúť.
2. Po stuhnutí odstránime formičky a čokoládové figúrky zabalíme pre oblievačov do celofánu a ozdobíme mašľou.
3. Ak chcete strakaté figúrky, môžeme do formičky striedavo nalievať svetlú a tmavú polevu.
Koláčiky „volské oká“
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 15 minút
Prísady:
Na mrveničku:
• 130 g hladkej múky
• 60 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru
• 80 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na cesto:
• 500 g hladkej múky
• 1 balíček Droždia
• 50 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru
• 1 vajce
• 180 ml vlažného mlieka
• 80 g rozpusteného vychladnutého masla alebo margarínu
Na náplň:
• 1 marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g)
• 2 balíčky (à 40 g) Zlatého klasu
• 500 ml mlieka
• 40 g cukru
Ešte potrebujeme:
• plech na pečenie
• papier na pečenie
• sitko
Príprava:
1. Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín. Ručne spracujeme na mrveničku.
2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajce, mlieko, maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vytvarujeme z cesta valček dlhý asi 40 cm, ktorý ostrým nožom nakrájame na 24 kúskov. Kúsky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a prstom roztiahneme na placky s priemerom asi 8 cm.
3. Na náplň necháme marhule odkvapkať na sitku. Zlaté klasy uvaríme podľa návodu na obale, avšak iba s 500 ml mlieka a s 40 g cukru.
4. Na každý koláčik nanesieme 1 PL pudingu, posypeme mrveničkou a doprostred každého koláčika položíme polovicu marhule reznou stranou nadol.
5. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 15 minút
TIP: Koláčiky môžeme po upečení posypať Škoricovým cukrom