Milujete šalát? Nebojte sa robiť ho s plnotučným dressingom
Ak sa jedná o mliečne výrobky alebo mäso, platí jednoduché pravidlo – čím menej tuku, tým lepšie. Ako je to však v prípade ostatných potravín?
Táto rovnica pochopiteľne nesedí na každú surovinu. Vezmime si napríklad šalátový dressing. Pokiaľ sa pokúšate schudnúť, zdá sa rozumné zameniť šalátovú zálievku s olejom za nízkotučný jogurt (prípadne dressing), no to, že ušetríte približne 420 kJ má zas iné nevýhody.
Šalátový dressing pripravený so zdravými mononenasýtenými tukmi ako olivový či kanolový olej s cesnakom a bylinkami, by mohol byť dozaista nápomocný pri prevencii srdcových chorôb a iných ťažkostí. Okrem toho nedávne štúdie potvrdili, že ak zo stravy vylúčite všetok olej, môžu vám chýbať niektoré významné látky. Olej totiž napomáha telu absorbovať živiny zo šalátu a byliniek.
Podložené vedecky
Výskumníci z Univerzity v Iowe v USA demonštrovali tento problém na dobrovoľníkoch, ktorých požiadali, aby zjedli tri rôzne druhy šalátu. Všetky šaláty obsahovali hlávkový šalát, mladé špenátové listy, postrúhanú mrkvu a cherry paradajky. Prvý šalát bol ochutený talianskym dressingom bez tuku, druhý nízkotučným dressingom a tretí bežným plnotučným dressingom. Výskumníci zobrali respondentom vzorku krvi po zjedení každého šalátu a merali im hladinu karotenoidov, teda dôležitých antioxidantov. Po zjedení šalátu s dressingom bez tuku sa v krvi ľudí prvej skupinky zistila len veľmi nízka hladina karotenoidov, vrátane betakaroténu a lykopénu. Dressing s nízkym obsahom tuku síce vykázal o niečo lepšie výsledky, avšak organizmus dobrovoľníkov absorboval príslušné množstvo tohto antioxidantu len po konzumácii plnotučného dressingu. Nie je nutné, aby sa šalát topil v oleji, no 1-2 lyžice predstavujú to pravé množstvo na dochutenie.
Prečo sú tuky dôležité?
Nevyhýbajte sa tukom, no siahnite po tých zdravších. Telo si uloží do zásoby 80% tuku, ktorý skonzumujete. Ideálne by ste mali väčšinu tejto energie spáliť primeranou fyzickou aktivitou. Ak nie, potom tuk, ktorý zjete, spôsobuje neželané faldíky.
Asi 20% tukov sa v tele neukladá. Miesto toho ich organizmus zapojí do práce, keďže najrôznejšie tkanivá a biologické procesy potrebujú pre svoju činnosť denný prísun tukov. Bez nich by vlasy a pokožka boli matné a suché. Potravinové tuky umožňujú organizmu vstrebať vitamíny A,D,E a K. Pre každú bunku tela je tuk žiadaný, nielen na vytvorenie ochrannej membrány. Tuk poskytuje i materiál, ktorý organizmus využíva na tvorbu chemických látok udržiavajúcich normálnu hladinu krvného tlaku, vďaka nemu predchádzame tiež tvorbe krvných zrazenín a tuky pomáhajú organizmu zvládať poranenia a infekcie.
Je veľmi dôležité obmedziť nasýtené tuky – mastné mäso, maslo, syry, ktoré sú hlavnou príčinou infarktov a nahradiť ich prísunom tzv. dobrých tukov. Práve tie môžu zabrániť vzniku cukrovky, depresie, demencie, rakoviny či bolesti kĺbov.