Presunúť na hlavný obsah

Zázračné účinky domácich limonád: Urobte si podľa chuti!

Recepty

Chuť umelých chemikálií a sladidiel čoraz viac nahrádzajú domáce limonády na prírodnej báze. Okrem osviežujúcich účinkov sú skvelým zdrojom vitamínov. Tu sú recepty, ktoré zvládnete za pár minút!

 

Citrónová limonáda

3 citróny
1,5 litra perlivej minerálky
ovocný sirup
kocky ľadu
lístky mäty
 
Postup:
Do 1,5 litrového džbánu nahádžeme umyté lístky mäty a vyšťavíme asi 2 citróny. 1 citrón môžeme nakrájať na kolieska alebo polkruhy a pridať. Zalejeme perlivou minerálkou. Limonáda je viac kyslá, no milovníci sladkého si môžu do nej pridať trstinový cukor alebo domáci sirup – nebojte sa použiť ten s príchuťou lesných plodov alebo malinový. 

Zázvorová limonáda

1,5 litra vody
3-4 citróny
180 g čerstvého zázvoru
trstinový cukor
listy čerstvej mäty
kocky ľadu
 
Postup:
Kúsky zázvoru nastrúhajte najemno a zalejte 1,5 litrom vriacej vody. Medzitým vyšťavte citróny a niektoré môžete nakrájať na kolieska a hodiť do džbánu s vodou. Podľa chuti môžete pridať aj limetku alebo pomaranč. Pridajte 3-4 lyžičky trstinového cukru, prípadne lyžičku medu, lístky čerstvej mäty a kocky ľadu, aby limonáda bola čo najviac osviežujúca.

Uhorková limonáda

1,5 litra studenej vody
šalátová uhorka (alebo 2-3 uhorky nakladačky)
3 citróny
lístky mäty
kocky ľadu
 
Postup:
Umytú uhorku nakrájajte na kolieska aj so šupkou a vložte do nádoby. Pridajte aj nakrájané kúsky citrónov, lístky mäty (v tomro prípade aj hrsť), pridajte ľadovú drť a zalejte studenou vodou. Na záver môžete do limonády dať aj 2-3 kocky ľadu.

Grepová limonáda

1,5 litra minerálnej vody
2 veľké červené grepy
1 pomaranč
1 limetka
kocky ľadu
 
Postup:
Do nádoby vyšťavte 2 veľké červené grepy a pridajte k nim šťavu aj z limetky. Zalejte minerálnou vodou. Na dosiahnutie sladšej chuti pridajte mesiačiky pomaranča a môžete aj lístky mäty na osvieženie. Kocky ľadu opäť nesmú chýbať.

Bazová limonáda

2 litre vody
kvety čiernej bazy
2-3 citróny
trstinový cukor
ľadová drť
 
Postup:
Asi 5 kvietkov čiernej bazy dajte do veľkého zaváraninového pohára, pridajte trstinový cukor a zalejte prevarenou vodou. Šťavu z citrónov pridajte k tejto tekutine a nechajte vylúhovať. Potom preceďte a pridajte kúsky ľadu alebo ľadovej drti. Podávajte vychladené a dochutené cukrom a kúskami citrónov podľa chuti.