20 najdôležitejších potravín, ktoré znižujú riziko infarktu!
V dnešnej uponáhľanej dobe sme sa presvedčili, že riziko infarktu nehrozí už len dôchodcom, ale aj mladým a mladistvým. Budovať imunitu a srdce si však môžete aj preventívne pomocou týchto 20 najdôležitejších potravín!
1. Ovos – má v sebe beta-glukán, ktorý pomáhať znižovať cholesterol.
2. Jablká – obsahujú guercetín, teda rastlinnú látku s protizápalovými vlastnosťami.
3. Losos – patrí medzi ryby s vysokým obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré chránia srdce pred poruchou rytmu, zlepšujú krvný tlak a pôsobia protizápalovo.
4. Makrela – má tiež silné zastúpenie omega-3 mastných kyselín, pomáha znížiť vysokú hladinu cholesterolu a predísť tak zápalom.
5. Tekvicový olej – tekvicové semienka sú veľkým bohatstvom a olej z nich obsahuje fytosteroly.
6. Kefír – je známy, že obsahuje kyselinu mliečnu a kvasinky, vďaka ktorým znižuje hladinu cholesterolu.
7. Hovädzie mäso – jeho konzumáciou pomáhate premeniť škodlivý tuk na svaly, a to vďaka kyseline linolovej.
8. Morské riasy – majú v sebe omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, prostredníctvom ktorých sa znižuje hladina tukov v krvi.
9. Mandle – bez soli obsahujú dostatok vlákniny a vitamínu E, ktoré spolu s omega-3 mastnými kyselinami potláčajú cholesterol do úzadia.
10. Petržlen – táto koreňová zelenina obsahuje veľa draslíka, magnézia a tým pádom pozitívne ovplyvňuje krvný tlak.
11. Olivový olej – rastlinný olej, ktorý znižuje hladinu cholesterolu.
12. Jogurt – vďaka baktériám kyseliny mliečnej dochádza v tráviacom akte k zníženiu hladiny vysokého cholesterolu.
13. Karí – srdce miluje karí viac ako akékoľvek lieky. Má to na svedomí farbivo s názvom kurkumín, ktoré znižuje hladinu cholesterolu.
14. Arašidy – podzemnica olejná obsahuje nenasýtené tuky, či bielkoviny, vďaka ktorým pomáha pri krvotvorbe. Táto vysokokvalitná potravina chráni srdce a cievy.
15. Cesnak – surovina, ktorá má takú moc, že dokáže z tepien odstrániť usadeniny a škodlivé látky. Pomáha pri látkovej premene.
16. Čučoriedky – výborný zdroj antioxidantov s protizápalovými účinkami. Vďaka flavonoidom posilňujú imunitu a slúžia ako prevencia proti cievnym ochoreniam.
17. Ľanový olej – jedna čajová lyžička ľanového oleja obsahuje až dvojnásobok esenciálnych kyselín, ako bežne prijímame. Pomáha ako prevencia proti rakovine, infarktu a chorobám srdca.
18. Sezamový olej – pozitívne pôsobí na krvný obeh, má protizrážanlivé účinky a znižuje riziko ischemických chôrob srdca.
19. Červená ryža – pomáha znižovať krvný tlak, cholesterol i ako prevencia proti chorobám srdca a cievov. Ich konzumácia si však vyžaduje zvýšenú pozornosť, každý produkt je iný.
20. Červené víno – polyfenoly chránia bunky pred oxidačným stresom, avšak len vtedy, keď sa to s červeným vínom nepreženie.