Presunúť na hlavný obsah

Zázračná sója: Pomáha pri "depke", lieči rakovinu!

Zdravie

Vedeli ste, že vďaka tejto skvelej potravine môžete zostať aj „navždy mladí“? Má obrovské množstvo bielkovín, znižuje riziko infarktu a pomáha ostať v rovnováhe. Tak čo, dá si niekto tofu?

Poznáme hned niekoľko dobrých dôvodov, prečo by ste sóju mali zaradiť do vášho jedálnička.

Vyrovnáva hladinu hormónov

Plačlivosť striedajúca hystériu či hnev. Prejavuje sa najmä pri starom známom PMS- predmenštruačnom syndróme, ale i počas menopauzy. Prečo? Môže za ňu znížená tvorba estrogénu. Sója obsahuje rastlinné hormóny izoflavóny, ktoré čiastočne nahrádzajú hormóny prirodzene sa vytvárajúce vo vaječníkoch. Áno, tipujete správne. Sója emocionálne výkyvy potláča a zmierňuje.

Pomáha pri „chudokrvnosti“

Keby Pepek Námorník poznal jej účinky, stopercentne by bol špenát vymenil za sóju. Obsahuje totiž až šesťkrát viac železa ako špenát a dvakrát viac ako hovädzia pečeň. V porovnaní s ostatnými strukovinami má najvyšší podiel bielkovín, esenciálnych aminokyselín, minerálov a nenasýtených mastných kyselín. Vďaka nízkemu obsahu cukrov sa odporúča aj diabetikom.

Prelomová zložka výskumu rakoviny

Štúdie hovoria, že sója obsahuje látky, ktoré samotnú vážnu chorobu liečia a zabraňujú jej vzniku. Ak budete jesť sójové výrobky, znížite riziko rakoviny hrubého čreva až o polovicu. Dokázalo sa, že podobný ochranný efekt má sója aj u rakoviny pŕs, prostaty, hrubého čreva, pľúc a žalúdka.

Znižuje cholesterol

Ako každá rastlinná potrava, ani sója neobsahuje cholesterol. To však nie všetko, sója znižuje jeho hladinu v tele. Nejde o žiadnu neplnohodnotnú náhradu mäsa, ako sa jej zvykne hovoriť, jej bielkovina sa rovná bielkovine mäsa, mlieka i vajec. V praxi to znamená, že ak zjete pol kila sóje, akoby ste skonzumovali dva kilogramy mäsa, päť litrov mlieka a pozor, až dvadsaťosem vajíčok!

Vylepšuje srdce, pokožku a zuby

Sója pomáha predchádzať koronárnej trombóze a infarktu, pretože zlepšuje prúdenie krvi. Je tiež dokázané, že deti, ktoré trpeli ekzémom, alergiami a bronchitídou sa po vysadení kravského mlieka a jeho nahradení sójovým, uzdravili až v deväťdesatich prípadoch!

Zabudnite na zlomeniny!

Sója zvyšuje množstvo vápnika v kostiach, obsahuje ho dvakrát viac ako mlieko či špenát. Výsledok? Prevencia osteoporózy. Vďaka draslíku a horčíku je veľmi vhodné ju užívať v rôznych formách aj pri reumatických ochoreniach či dne.