Očista dôležitých orgánov, ktorá nie je o diéte: Aké suroviny sú vhodné pre vaše telo?
Poznáte dnes ženu, ktorá by aspoň 2x do roka riadne neupratovala?
Je veľmi málo ľudí, ktorí sa starajú o svoje orgány tak, ako o svoj dom, byt alebo auto. Skúste iba jeden rok v dome, byte a aute neupratovať a s hrôzou zistíte, čo za neporiadok tam po tom roku máte a málokto by dokázal v takom neporiadku fungovať. No náš organizmus musí, pritom niektorí z nás si v ňom (a to máju napr. 40 rokov) ešte vôbec neupratovali. No v momente kedy toho má už náš organizmus dosť, šup a je tu choroba. Najskôr menšia chrípka, angína a keď sa organizmus stále zanáša , tak telo pritvrdí. Zrazu máme chronické chrípky, ekzémy, kĺbové bolesti, rôzne zápaly, alergie a keď nám ani toto nestačí, prichádza cukrovka a končí to väčšinou infarktom, mozgovou mŕtvicou alebo rakovinou.
Čo teda znamená kvalitná očista?
Všetci poznáme ryžovú očistnú kúru. Je to očista, kedy sa konzumuje cca 40 dní ryža a postupne sa pridáva zelenina a strukoviny. Ale ja tvrdím jedno, prečo by sa mal človek trápiť a 40 dni upratovať jednu izbu – pľúca a hrubé črevo, keď má v ostatných neporiadok? O čom teraz hovorím? Každá obilnina, zelenina, chuť a farba má svoje energické nasmerovanie. Napríklad energia ryže výrazne posilňuje a očisťuje pľúca a hrubé črevo.
Vplyv stravy podľa piatich elementov:
1. element DREVO
orgány - pečeň a žlčník
obilniny - pšenica, špalda, raž
zelenina - kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel aj ružičkový
tepelná úprava - naparovanie
chuť a farba - viac kyslá; zelená
2. element OHEŇ
orgány - srdce a tenké črevo
obilniny - pohánka v kombinácii s kukuricou
zelenina - cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
tepelná úprava - nasucho praženie
chuť a farba - jemne horká; červená
3. element ZEM
orgány - žalúdok, slinivka brušná, slezina
obilniny - pšeno alebo ovos
zelenina - dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
tepelná úprava - kratšie varenie do 10min.
chuť a farba - sladká; žltá
4. element KOV
orgány - pľúca, hrubé črevo
obilniny - ryža naturálna alebo jačmeň
zelenina - zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka
tepelná úprava - dlhšie varenie nad 10min.
chuť a farba - pikantná; bledomodrá až biela
5. element VODA
orgány - obličky, močový mechúr
obilniny - tmavá fazuľa alebo fazuľa azuki, prípadne pohánka
zelenina - mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
tepelná úprava - pečenie
chuť a farba - jemne slaná; tmavá až čierna
Takže teraz vidíme, ako pôsobia obilniny, zeleniny, dokonca aj tepelná úprava, chute a farby - energeticky ovplyvňujú naše orgány a tým celé naše telo.
Pri tejto očiste sú dôležité potraviny, ktoré sú uvedené v jednotlivých elementoch a tie sa môžu v rámci toho prvku ľubovoľne kombinovať. Takouto očistou sa prečistí a zharmonizuje všetkých 5 elementov a ak sme sa už rozhodli ju robiť, musíme ju dokončiť. Inak budú ostatné prvky - orgány trpieť, ako je to napr. pri ryžovej kúre, kedy ryža čistí hlavne prvok KOV a iné orgány zasahuje len okrajovo.
Tí ľudia, ktorí nejedli ešte takéto potraviny – obilniny, nech si na začiatku urobia v týždni jeden očistný deň daného elementu (napr. piatok) alebo každý deň jedno jedlo (napr. obed, či večeru) zložené z potravín určitého elementu. Ak už toto majú zvládnuté, môžu prejsť na 5 dňovú očistu (jeden deň/jeden prvok).
Po očiste piatich elementov máme krásne uprataný organizmus - celý 5 izbový byt a nielen jednu izbu. Myslime vždy na to, že čo do seba dáme, to nás tvorí a ovplyvňuje, lebo všetko, čo do tela vstupuje (jedlo, voda...), nás má vyživovať a zároveň čistiť, ale ak to nerobí, je to pre nás pomalý jed, na ktorý potom zomierame.