Očista dôležitých orgánov, ktorá nie je o diéte: Aké suroviny sú vhodné pre vaše telo?
Poznáte dnes ženu, ktorá by aspoň 2x do roka riadne neupratovala?
Kvalitná očista, ktorá nie je postavená na diétach
Je veľmi málo ľudí, ktorí sa starajú o svoje orgány tak, ako o svoj dom, byt alebo auto. Skúste iba jeden rok v dome, byte a aute neupratovať a s hrôzou zistíte, čo za neporiadok tam po tom roku máte a málokto by dokázal v takom neporiadku fungovať. No náš organizmus musí, pritom niektorí z nás si v ňom (a to máju napr. 40 rokov) ešte vôbec neupratovali. No v momente kedy toho má už náš organizmus dosť, šup a je tu choroba. Najskôr menšia chrípka, angína a keď sa organizmus stále zanáša , tak telo pritvrdí. Zrazu máme chronické chrípky, ekzémy, kĺbové bolesti, rôzne zápaly, alergie a keď nám ani toto nestačí, prichádza cukrovka a končí to väčšinou infarktom, mozgovou mŕtvicou alebo rakovinou.
Čo teda znamená kvalitná očista?
Všetci poznáme ryžovú očistnú kúru. Je to očista, kedy sa konzumuje cca 40 dní ryža a postupne sa pridáva zelenina a strukoviny. Ale ja tvrdím jedno, prečo by sa mal človek trápiť a 40 dni upratovať jednu izbu – pľúca a hrubé črevo, keď má v ostatných neporiadok? O čom teraz hovorím? Každá obilnina, zelenina, chuť a farba má svoje energické nasmerovanie. Napríklad energia ryže výrazne posilňuje a očisťuje pľúca a hrubé črevo.
Vplyv stravy podľa piatich elementov:
1. element DREVO
orgány - pečeň a žlčník
obilniny - pšenica, špalda, raž
zelenina - kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel aj ružičkový
tepelná úprava - naparovanie
chuť a farba - viac kyslá; zelená
2. element OHEŇ
orgány - srdce a tenké črevo
obilniny - pohánka v kombinácii s kukuricou
zelenina - cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
tepelná úprava - nasucho praženie
chuť a farba - jemne horká; červená
3. element ZEM
orgány - žalúdok, slinivka brušná, slezina
obilniny - pšeno alebo ovos
zelenina - dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
tepelná úprava - kratšie varenie do 10min.
chuť a farba - sladká; žltá
4. element KOV
orgány - pľúca, hrubé črevo
obilniny - ryža naturálna alebo jačmeň
zelenina - zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka
tepelná úprava - dlhšie varenie nad 10min.
chuť a farba - pikantná; bledomodrá až biela
5. element VODA
orgány - obličky, močový mechúr
obilniny - tmavá fazuľa alebo fazuľa azuki, prípadne pohánka
zelenina - mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
tepelná úprava - pečenie
chuť a farba - jemne slaná; tmavá až čierna
Takže teraz vidíme, ako pôsobia obilniny, zeleniny, dokonca aj tepelná úprava, chute a farby - energeticky ovplyvňujú naše orgány a tým celé naše telo.
Pri tejto očiste sú dôležité potraviny, ktoré sú uvedené v jednotlivých elementoch a tie sa môžu v rámci toho prvku ľubovoľne kombinovať. Takouto očistou sa prečistí a zharmonizuje všetkých 5 elementov a ak sme sa už rozhodli ju robiť, musíme ju dokončiť. Inak budú ostatné prvky - orgány trpieť, ako je to napr. pri ryžovej kúre, kedy ryža čistí hlavne prvok KOV a iné orgány zasahuje len okrajovo.
Tí ľudia, ktorí nejedli ešte takéto potraviny – obilniny, nech si na začiatku urobia v týždni jeden očistný deň daného elementu (napr. piatok) alebo každý deň jedno jedlo (napr. obed, či večeru) zložené z potravín určitého elementu. Ak už toto majú zvládnuté, môžu prejsť na 5 dňovú očistu (jeden deň/jeden prvok).
Po očiste piatich elementov máme krásne uprataný organizmus - celý 5 izbový byt a nielen jednu izbu. Myslime vždy na to, že čo do seba dáme, to nás tvorí a ovplyvňuje, lebo všetko, čo do tela vstupuje (jedlo, voda...), nás má vyživovať a zároveň čistiť, ale ak to nerobí, je to pre nás pomalý jed, na ktorý potom zomierame.