Potraviny, ktoré vplývajú na vznik alergie v našom tele: Pri týchto zbystrite pozornosť
Alergia je choroba, ktorá je v dnešnej dobe bežná. Trpí ňou každé tretie dieťa a v dospelosti to nie je o nič lepšie. Prečo takto dobrovoľne trpíme?
Je to hlavne záležitosť nášho životného štýlu a životného prostredia. Vzduch a voda sú znečistené a na dôvažok aj potraviny sú dnes vo väčšine chemického charakteru. Čo sa potom následne prejaví, že telo začne hystericky reagovať. Táto reakcia je iba dôsledok dnešného chaosu, ktorý vládne vo svete. Naše zdravie je záležitosť toho, čo sme schopní s tým urobiť.
Alergia je ochorenie, z ktorej sa dá vyliečiť prirodzenou cestou. Liečenie je v prvom rade záležitosť zmeny nášho života a prístupu k nemu. Alergia má rôzne prejavy, tá moja sa prejavovala kýchaním a svrbením očí. Nemohol som veľmi vychádzať na slnko a vzduch. Ten bol plný dráždivého peľu a toto trvalo 2 až 3 mesiace. V dnešnej dobe ničím takým netrpím. Keď ma liečila klasická medicína, musel som konzumovať lieky a stav sa výrazne nezlepšoval. Alergia sa rok čo rok vracala, a tak som sa rozhodol s tým niečo robiť. Začal som zisťovať, čo je príčinou. Peľ voľne poletoval a pritom väčšine ľudí nevytváral alergickú reakciu. Uvedomil som si, že moja alergia je iba reakcia organizmu na moje vnútorné prostredie a stav mojich orgánov. Pomaly, ale isto som zistil, že konzumovaním určitých potravín sa môj organizmus dostával do chaosu. Za to hlavne mohol cukor, mliečne výrobky a biela múka. Tieto potraviny som úplne vylúčil zo svojho jedálnička. Bolo to vo februári roku 2000 a v máji, kedy mi alergia zvyčajne začínala, som ju s úžasom nedostal. Teraz, keď už alergiou netrpím, si uvedomujem, čo všetko som získal a o čo som prichádzal, keď som ňou trpel. Všetko toto sa dialo iba vďaka môjmu malému dieťaťu a to jazyku, ktorý si „priťahoval“ určité druhy potravín. Druhý faktor, ktorý tam zohrával úlohu, bola moja nevedomosť. No tým, že som sa začal vzdelávať v tejto oblasti, som zistil, akú úžasnú moc a silu majú potraviny.
Potraviny, ktoré najviac vplývajú na vznik alergií:
1. Jednoduché cukry
2. Mliečne výrobky
3. Biela múka
4. Rafinované tuky
1. Jednoduché cukry
To, že cukor nie je vhodná potravina na konzumáciu, každý z nás počul. Jeho hlavným efektom je, že nám prekysľuje organizmus, dôsledkom čoho vzniká únava a neskôr degeneratívne ochorenia. Jednoduchý cukor sa nachádza dnes skoro všade - v nápojoch, v alkohole, v ovocí, v chlebe, v koreninách, v slaných tyčinkách a samozrejme v sladkostiach. Jednoduchý cukor sa používa na rýchlu energiu pre organizmus, ktorá poháňa – bičuje organizmus k výkonu. Je to tak, ako by ste v peci kúrili benzínom. Oheň je výrazný, ale rýchlo zhorí. Pri takomto kúrení síce budete mať teplo, ale spálite veľa benzínu, čo je drahé kúrenie a veľmi rýchlo sa nám poškodí pec. Na druhej strane, pri konzumácií obilnín sa nám do organizmu dostávajú zložité cukry, ktoré sa vstrebávajú do tela pomaly a zásobujú nás energiou dlhodobo. Keď to prirovnám opäť ku kúreniu, tak pri obilninách je to kúrenie drevom, čo sa prejaví dostatočným teplom a pritom sa míňa malé množstvo dreva a pec sa nám výrazne neopotrebuje. Okrem zložitých cukrov nám obilniny prinášajú do organizmu vitamíny, minerály a vlákninu, ktorá je nevyhnutná na správnu funkciu čriev a na ich čistenie. Rozdiel medzi jednoduchými a zložitými cukrami je výrazný, preto je dôležité zvážiť, ktoré z nich budeme preferovať v našej strave.
2. Mliečne výrobky
Dnes dokáže tráviť mliečne výrobky málokto. Mlieko je výživa – potrava pre malé deti, ale iba materské, nie kravské. Mliečne výrobky, ktoré sa dnes predávajú nie sú tým, čím bývali. Ich kvalita výrazne klesla a chuť, či životnosť tam zabezpečujú hlavne chemické látky. Ďalšia chyba je konzumácia mliečnych výrobkov s cukrom alebo ovocím - jogurtov, čo nám opäť výrazne prekyslí organizmus. A čo syry? Syr je koncentrované mlieko a je veľmi slaný, čo nám výrazne zaťaží celé trávenie, najmä obličky a hrubé črevo. Ak sa rozhodnete pre konzumáciu mliečnych výrobkov, vyberte si mlieko domáce, biely jogurt, acidofilné mlieko alebo cmar alebo domácu bryndzu. Ale to môžeme iba vtedy, ak nemáme alergiu. Inak sa nás bude alergia stále držať.
3. Biela múka
Biela múka sa v dávnych dobách používala počas sviatkov na prípravu koláčikov a rôznych dobrôt. No v súčasnej dobe sa bežne používa v potravinárstve na výrobu chleba, pečiva, cestovín, koláčov a iných tzv. dobrôt. Táto zmena nastala preto, lebo nám viac chutili jedlá z bielej múky ako z celozrnnej. Boli chuťovo jemnejšie. A sme opäť pri malom dieťati, ktoré si s nami robí, čo chce – náš jazyk. Veď my, tzv. inteligentní ľudia dávame to najlepšie z obilnín zvieratám ako sú obilné klíčky a otruby, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie. My si necháme bielu múku, ktorá síce chutí, no prináša nášmu organizmu minimum živín.
Všetky tieto potraviny: jednoduché cukry, mliečne výrobky, biela múka a rafinované oleje, majú spoločné vlastnosti a to minimum výživných látok potrebných pre náš zdravý vývoj. Na druhej strane tým, že neobsahujú tieto živiny nás výrazne zanášajú – zahlieňujú. Hlien je niečo, v čom sa potom zachytávajú všetky baktérie a choroboplodné látky. Organizmus sa ho snaží silou mocou zbaviť a keď si už nevie rady, začne reagovať. My následne trpíme, buď nejakou alergiou, alebo inou chorobou. Ak sa to nemení, príde tvrdšia rana osudu a tá najhoršia pre väčšinu z nás je rakovina. A až potom sú ochotní alebo nútení niektorí z nás sa zamyslieť. Kladú si väčšinou otázku prečo práve ja? Odpoveď máme každý vo svojom vnútri, ktoré nás roky dopredu upozorňuje na naše chyby. Je iba na nás, či to vnímame. Ja som vnímal krik svojho organizmu a niečo som s tým urobil. Nie je podstatné, čo si dáte raz za týždeň, ale to čo prevažuje v dennodennom jedálničku. Sú tvrdenia, že človek by mal jesť striedmo a pestro, zo všetkého trošku. No realita je tá, že dnes nadmerná väčšina potravín je skôr bez živín a chemického charakteru, nečudo že čoraz viacej ľudí trápia rôzne zdravotné problémy. Na druhej strane toto pravidlo platí, ak prevažne konzumujeme obilniny, zeleninu, strukoviny, ovocie nášho pásma a semená a orechy v rozumnej miere ( 2 až 4pl za deň).