Presunúť na hlavný obsah

Jeden z najzdravších čajov nie je pre každého: Táto skupina ľudí by si mala dávať pozor

Zdravie

Čierny čaj je jeden z tých najzdravších, no i napriek tomu obsahuje niečo, kvôli čomu si ho nemôže dovoliť každý.

 

Účinky bylinných čajov, ktoré nie sú ničím riedené, dopĺňané a ochucované, patria medzi tie najzdravšie, ktoré dokážu bojovať aj s niektorými nepríjemnými chorobami. Inak na tom nie je ani ten čierny, ktorého pozitívny vplyv na organizmus je v niektorých prípadoch až zarážajúci. Žiaľ, tento mok nie je pre každého a sú medzi nami ľudia, ktorí by sa s jeho pitím mali rozlúčiť alebo ho minimálne obmedziť na veľmi malé množstvo.

Prečo áno?

Zvýšený obsah kofeínu v čiernom čaji plnohodnotne nahrádza šálku kávy a dokonca sú jeho povzbudivé účinky ešte kvalitnejšie. Kým káva vás nabudí na chvíľu, čierny čaj si tento účinok udržiava dlhodobo. Narozdiel od kávy tak pôsobí dlhšie, odbúra každodenný stres, zlepší náladu a svojou jemnou trpkosťou si poradí aj so žalúdočnými problémami. Tu sa však blahodárne účinky čierneho čaju rozhodne nekončia. Vedci totiž prišli s novinkou, a síce, že pravidelné pitie čierneho čaju k zníženiu zlého cholesterolu v krvi, čiže znižuje aj pravdepodobnosť vzniku srdečných ochorení. Od radosti môžu poskakovať aj diabetici, pretože znižuje okrem cholesterolu, znižuje aj hladinu glukózy v krvi.

Nie je však pre všetkých!

Ľudia, ktorí majú alergiu na jeden z najzákladnejších liekov – acylpyrín – by si mali dobre premyslieť, či a koľko čierneho moku si doprajú. Tento prírodný skvost totiž obsahuje derivát kyseliny salicylovej, kvôli ktorej by mali títo alergici piť čierny čaj striedmo. Samozrejme, nemusíte ho úplne obmedziť, ale určite by ste ho nemali piť v krátkych pravidelných intervaloch. Túto látku obsahuje aj acylpyrín a preto, ak viete, že ste na tento základný liek alergickí, nevytvorte si s čiernym čajom príliš blízky vzťah, pretože by stroskotal na vašej intolerancii.