Presunúť na hlavný obsah

Prírodný zázrak, ktorý nikdy nebol užitočný tak, ako dnes: Posilnite si imunitu!

Elementy zdravia

Surová fermentovaná zelenina sa konzumuje už tisícročia, avšak nikdy nebola, taká užitočná ako dnes.

Fermentová zelenina je bohatým zdrojom priaznivých baktérií, enzýmov a vitamínov. Okrem toho vytvára zásadité prostredie v organizme. Fermentáciou zeleniny sa mení jej energia JIN na energiu JANG, čo je vhodné najmä pre ženy, ktorým býva často zima, prípadne mávajú studené ruky a nohy. 

Ako pripraviť fermentovanú zeleninu doma?

  • Nastrúhať kapustu a inú zeleninu
  • Do nastrúhanej zeleniny pridať morskú soľ alebo umeocot, takisto sa dá použiť jablkový ocot, prípadne v lete citrón
  • Natesno ich naložiť do vzduchotesnej nádoby zo skla alebo nerezovej ocele
  • Nechať pôsobiť pri izbovej teplote niekoľko dní alebo dlhšie (3 dni sú minimum a najvhodnejšie je 6 až 7 dní)
  • Priaznivé baktérie nachádzajúce sa prirodzene v zelenine rýchlo znížia ich ph, čím vzniká kyslé prostredie, kde sa baktérie začnú rozmnožovať a premieňať cukry a škroby na kyselinu mliečnu
  • Zelenina sa stáva mäkšou a chutnejšou
  • Po ukončení fermentácie treba zeleninu uskladniť v chladničke, kde vydrží aj niekoľko mesiacov

Rozlišujeme tri druhy pickles: 

1. jemný krátkodobý pickles – nakrájaná zelenina s umeoctom sa necha voľne kvasiť po dobu 5 – 10 min. Je to veľmi rýchla forma prípravy, vhodná na denné konzumovanie. 

2. jangový pickles – zeleninu poliatu umeoctom zaťažíme miskou, prípadne na nú položíme drevenú dosku a na dosku kameň (typické pre kvasenú kapustu). 

3. plávajúci pickles  cesnak očistíme a nakrájame na plátky. V 3 dcl zaváracom pohári rozmiešame miso s vodou, vložíme nakrájaný cesnak, pohár jemne zavrieme a necháme kvasiť minimálne jeden týždeň až mesiac. Takto nakvasená zelenina podporí trávenie, posilní imunitný system 

Výhody:

  • Surová fermentovaná zelenina pomáha obnoviť vnútorné prostredie v tele – ich priaznivá baktéria je náhradou za komerčné probiotické kultúry
  • Zlepšuje trávenie – enzýmy, ktoré sa nachádzajú vo fermentovanej zelenie pomáhajú tráviť aj ostatné potraviny konzumované v sučasne
  • Zvyšuje dlhovekosť – konzumáciou fermentovanej zeleniny si telo zachováva vlastné enzýmy, ktoré môže efektívne využiť na vylučovanie toxínov, obnovu buniek a posilnenie imunitného systému
  • Potláčanie neprimeraných chutí – doma vyrobená fermentovaná zelenina je prevenciou prejedania sa a teda aj priberania na váhe
  • Ideálna potravina pre tehotné a dojčiace ženy – zaistiť, že ich vnútorná mikroflóra má dostatok priaznivých baktérií, a tým udržiava ich imunitný systém dostatočné silný. Môže taktiež pomôcť zmierniť rannú nevoľnosť počas prvých mesiacov tehotenstva
  • Tekutina z fermentovanej zeleniny sa môže dať po malých množstvách deťom pre uvoľnenie a prevencii kŕčov
  • Zásadité účinky na telo – prevencia okyslenia organizmu a ochorení s ním súvisiacich
  • Silné detoxifikačné účinky na telo – tieto účinky môžu zo začiatku spôsobiť príznaky ako nadmerná plynatosť, ale po krátkej dobe sa trávenie a pravidelnosť upraví

MISO 

Miso je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorá je delikatesou z všestranných liečivých potravín na svete. Kľúč k správnemu používaniu misa nie je v jeho dávkach s veľmi silnou a výraznou chuťou. Väčší dôraz sa kladie na jeho farbu a jemné vyváženie s ostatnými zloženiami. Svetlá farba, sladkastá chuť a krémová konzistencia sladkého bieleho misa podporuje jeho používanie v štýle americkej kuchyne. Je to výborná náhrada mliečnych výrobkov. Napr. skúste ho zamiešať do krémových polievok. Taktiež je výborná kombinácia tofu so sladkým misom a citrónom, alebo ryžovým octom, aby ste vyrobili chuťovo výrazný krém. Môžete ho pridať do šalátových dresingov a omáčok. 

Na druhej strane slané a tmavé miso (sójové, jačmenné, ryžové) je výborné ako základ pre zimné varenie. Možné kombinácie sú so strukovinami, omáčkami, pečenými jedlami, zeleninou pripravovanou na pare a zeleninovými polievkami. Do polievok miso pridáme cca 3 min. pred ukončením varenia. Nemalo by sa dlho variť, aby sa nestratila jeho svieža chuť a nezničili sa cenné enzýmy  a mikroorganizmy. V japonskej kuchyni je používané s bežnými ingredenciami ako ryžový ocot, mirín a saké , pretože harmonizujú pokrmy.

TEMPEH 

Tempeh sa označuje ako kráľovna sóje. Ide o fermentovanú potravinu zo sóje, pôvodom z Indonézie. Vyrobený je z uvarenej, veľmi kvalitnej sóje, následne cielene kultivovaný kultúrou Rhizopus oryzao – plieseň. Existujú rozličné variácie: naturál, smažený, marinovaný, či údený, ktorým nepohrdnú ani muži. Je bohatým zdrojom na bielkoviny, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamíny radu B1 - B12 a kyselinu listovú.

Má nízky obsah nasýtených tukov a bohatý na nenasýtené tuky.
Tempeh je vhodný na varenie, dusenie, vyprážanie a pečenie. Možno ho použiť na  výrobu pomazánok, aj do šalátov.  Je výborný pre športovcov, robotníkov aj gurmánov. Osmažený údený tempeh nakrájaný na malé kocky plne nahradí chuťou údenú slaninku. Akurát váš organizumus nezaťaži, práve naopak, vyživí ho.