Bylinkový všeliek, ktorý pomáha pri zápaloch pečene: Vyrovnáva pH a takto pôsobí na naše telo!
Ak by bol kurkumín liečivo, oslavovalo by sa ako jedno z najlepšie vynájdených liečiv.
Kurkumín je svetložltý flavonoid prítomný v ďumbierových koreňoch. Získava sa hlavne extrakciou z podzemnej hľuzy (pakoreňa) rôznych druhov ďumbierových rastlín rodu kurkuma, hlavne Kurkuma dlhá (Curcuma longa). Kurkuma je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo, s náznakom pomarančov a ďumbiera. Chutí štipľavo a horko. Jej pôvod je v južnej Ázií a jej najväčším výrobcom sa stala India. Preto si aj vyslúžila prezývku Indický šafrán.
Ako je zvykom u mnohých bylín a korenín, aj kurkuma sa sprvu používala iba ako prísada do jedál. Kurkuma je obľúbenou súčasťou najmä ázijskej kuchyne v podobe dobre známeho kari korenia. Čoraz viac sa však kurkuma rozširuje aj do kruhov liečiteľských, no bohužial stále málo ľudí vie o jej zázračných schopnostiach. Niektorí prírodní liečitelia ju nazývajú všeliekom.
Jedným z účinkou kurkumy je jej pozitívny vplyv na vyrovnané pH vo vašom tele, čím vás zbaví napríklad aj pálenia záhy. Ak si teda radi pomaškrtíte a v svojom jedálničku máte väčšie zastúpenie mastných tukov a potravín s kyslím pH, spriateľte sa s kurkumínom.
K priaznivým a významným účinkom kurkumínu patrí najmä jeho vplyv na tráviace ústrojenstvo. Zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlčových kyselín, znižuje tvorbu vredov vplyvom stresu a alkoholu, čo v dnešnej dobe ocení nejeden človek.
Ak svojej pečeni dávate zabrať, či už vo forme liekov alebo zvýšenou konzumáciou alkoholu, rozhodne by nemal chýbať kurkumín vo vašom každodennom živote. Kurkumín je ako antioxidant vhodný pri infekčných zápaloch pečene a jej toxickom poškodení. Z tohoto dôvodu sa považuje za veľmi účinné hepatoprotektívum – ochrancu pečene.
Keďže kardiovaskulárne ochorenia patria k najčastejším príčinám úmrtí, vedcov potešilo zistenie, že už pravidelné podávanie nízkych dávok kurkumy znižuje hladinu LDL cholesterolu – zlého cholesterolu.
Okrem vyššie spomínaných účinkov sa názory odborníkov zhodujú na pozitívnom vplyve kurkumínu pri bolestiach kĺbov, menštruačných bolestiach, rôznych kožných ochoreniach , dokonca aj pri Alzheimerovej chorobe či Skleróze multiplex. Prospieva aj diabetikom, nakoľko znižuje hladinu cukru v krvi.
Pri zaobstarávaní tohoto bylinkového všelieku máte na výber z dvoch možnosti. Prvá možnosť je vo forme korenia, ktoré môžete pridávať do akéhokoľvek jedla. Takto spracovanú kurkumu zoženiete v každom Bio obchode. Okrem toho si už môžete zakúpiť kurkumín aj vo forme prírodného výživového doplnku. Pre ľudí trpiacich akútnym zdravotným problémom alebo ľudí nemajúcich čas a priestor na každodenné varenie, je táto forma vhodnejšia.
Nesmierna rozmanitosť účinkov kurkumínu, jeho bezpečnosť, dostupnosť a cena sú dostatočnými dôvodmi na to, aby ste tento žltý všeliek považovali vo vašom živote za korenie, ktoré je nad zlato.