Skrytá príčina priberania odhalená: Odhaľte, či tento problém nestojí aj za vašimi kilami navyše!
Priberáte a dokola riešite diéty, kilá a (ne)chudnutie? Príčina môže byť v metabolizme a jeho poruche.
Genetika, spomalený metabolizmus a večné diétovanie. Príčin, prečo sa vám nedarí zhodiť kilá, môže byť viac. V poslednom čase však odborníci prinášajú stále viac informácií o takzvanej leptínovej rezistencii. Tá spôsobuje, že sme neustále hladní a telo tuky ukladá do zásob.
Môže za to hormón
Konkrétne leptín - hormón produkovaný tukovými bunkami, ktorý reguluje pocit sýtosti a dáva signál mozgu o ich stave. Tiež zvyšuje signály pre spaľovanie tukov v zásobách pod kožou. Najväčším problémom však je, že pri "odolnosti" tela na tento hormón, majú mozgové bunky zníženú citlivosť a vy máte chuť vyjesť celú chladničku. Tento problém si ľahko privoláte zlými stravovacími návykmi a diétovaním, či naopak prejedaním.
Viac leptínu, ľahšie chudnutie?
Nemyslite si, že tento problém sa dá odstrániť ako šibnutím čarovného prútika. Ak často maškrtíte, tukové bunky nadobudnú presvedčenie, že leptínu vytvárajú málo a telo začne zvyšovať produkciu leptínu. Jeho nadmerná koncentrácia v krvi však nemá za následok zlepšenie metabolizmu, ale presný opak. Spôsobí necitlivosť receptorov v mozgových bunkách. V krvi máte veľa leptínu, ale vôbec nie ste sýte, pretože telo nedostalo tento "povel" od mozgu. Pýtate sa, čo s tukom, ktorý ste zjedli? Ten putuje do tukových zásob presne do problémových partií.
Čo s tým?
Lepšie, ako samotnú leptínovú rezistenciu liečiť, je jej predchádzať. Ako? Pravidelným prísunom jedla v menších porciách minimálne päťkrát za deň. Pohyb a kultúra "slow food" – je to, čo vám pomôže zabojovať s odolnosťou tela na hormón leptín. Jesť by ste mali vyslovene pomaly - kým sa totiž leptín dopraví k receptorom a mozog vyšle signál sýtosti, trvá to nejaký čas. Najdôležitejšie v celom metabolizme je, aby medzi sebou správne komunikovali hormóny a bunky.
Takto metabolizmu výrazne pomôžete:
Konzumujte zdravé tuky – ľanový, kokosový, olivový olej, obyčajné maslo, rybí tuk, orechy, semená, avokádo a iné tuky sa snažte zo stravy vynechať. Tieto povolené tuky pridávajte do každého jedla, zvyšujte svoj príjem omega-3 mastných kyselín až na dvojnásobok.
Vynechávajte sacharidy – nahraďte ich listovou zeleninou, brokolicou, karfiolom i špargľou a sústreďte sa na bielkoviny, najmä ryby, mäso, syry cottage či ricotta, vajíčka a strukoviny.
Jedzte len vtedy, keď cítite hlad. Inak sa radšej napite, aby ste nepokazili hormonálnu komunikáciu a dokázali sa lepšie sústrediť na signály, ktoré vám telo posiela.
Pite toľko, aby bol váš moč priezračnej farby, čo najbližšie k priesvitnej bez žltého zafarbenia.