Presunúť na hlavný obsah

10 potravín a jedál, ktoré by odborníci na stravovanie nikdy nevložili do úst: Na tieto rovno zabudnite!

Zdravie

Sú škodlivé, priberá sa z nich a vášmu organizmu nijak neprospievajú. Na ktoré by ste si mali dať pozor?

Limonády s karamelovou farbou

Nielen, že takéto nápoje sú plné nezdravého cukru, z ktorého sa rapídne priberá, karamelová farba je podľa najnovších výskumov karcinogén, ktorý telu škodí viac ako si myslíte. Áno, tušíte správne, všetky coly a im podobné hnedé limonády by ste mali raz a navždy vylúčiť z jedálnička.

Čipsy a hranolky

Sú plné soli, obvykle sú presmažené na rastlinnom oleji, a ak sú zo zemiakov, obsahujú množstvo škrobu. Skúste zdravší variant z repy alebo zeleru, použite na ich spracovanie kokosový olej a soľ vynechajte. Čo tak pridať sezamové alebo slnečnicové semienka?

Umelé sladidlá a "light" potraviny

Síce nemajú kalórie, no tieto nulové kalórie prevyšujú negatívne vplyvy. Možno ste to nevedeli, no zvyšujú riziko cukrovky typu 2. Sú sedemstokrát sladšie ako prírodný cukor a vďaka nim túžite po sladkostiach ešte viac. Nehovoriac o tom, že sú to chemikálie.  

Mrazené polotovary

"Skorohotové" koláče, bagety a pizze sú postrachom všetkých diétológov. Obsahujú až 1 000 kalórií, 50 gramov tuku a asi 1 000 miligramov sodíka na porciu. Ešte stále máte chuť na rýchly "snack"?

Umelé tuky

Tieto umelé nenasýtené tuky sa pridávajú do potravín, aby zvýšili ich trvanlivosť. Bohužiaľ, neskutočne zvyšujú riziko ochorenia srdca, tvrdí profesor Michelle Davenport zo Silicon Valley. Uprednostnite klasické maslo, olivový alebo kokosový olej.

Zahusťovadlo karagenan

Nájdete ho v mliečnych výrobkoch a mlieku. Ide o nezdravé "éčko", ktoré spôsobuje zápaly čriev a pôsobí negatívne na plod dieťaťa. Nájdete ho v šunkách s malým percentom mäsa a sladkostiach. Pozrite si vždy zloženie výrobku, ktorý sa chystáte kúpiť a posvieťte si na obsah karagenu. 

Kukuričný sirup

Ak ho nájdete v zložení výrobku, ide o vysokospracované jedlo s množstvom pridaných cukrov. Nemyslite si, že sa nachádza len v limonádach a sladkých nápojoch, výrobcovia ho radi pridávajú do rôznych viaczrnných chlebov a šalátových dresingov či kečupu.  

"Sáčkové" polievky

Nejde tak ani o polievky ako o vysoký podiel glutamanu sodného. Táto zložka obsahuje veľké percento sodíka, ktorý je pre organizmus zvlášť nevhodný. Dôležité je uvedomiť si, že takéto polievky vám nedajú žiadne hodnotné látky ani živiny.

Kysnuté koláče

Pre telo sú absolútne zbytočné, spomaľujú metabolizmus a priberá sa z nich viac ako zo smotanových omáčok. Energiu z nich organizmus nijak nevyužije, majú vysoký glykemický index a človek sa po nich cíti hladnejšie ako predtým čo ich zjedol. Takéto jedlá sa premieňajú priamo na tuk. 

Ochutené raňajkové cereálie

Cereálie sú zdravé, ak si ich dochutíte sami. Hotové kaše v prášku sú presným opakom zdravého stravovania. Majú v sebe prevahu cukru, konzervantov a sodíka. Pripravte si obyčajné vločky zaliatím horúcou vodou a vylepšite ich čerstvým ovocím, prípadne medom.