Stravovanie podľa krvnej skupiny: Za mnohými zdravotnými problémami je príjem nevhodných potravín
Strava podľa krvných skupín je individualizovaný prístup k stravovaniu sa, ktorý kombinuje vedecké poznatky o človeku, zdravotnú históriu a genetiku. Každá krvná skupina vznikla v rôznych časoch vývoja človeka a preto ovplyvňuje, ako ľudia z každej skupiny reagujú na jedlo a choroby.
Zakladateľom tejto teórie bol Dr. James D’Adamo. Dr. D’Adamo vyhlásil, že špecifické bielkoviny, nazývané lektín, vzájomne pôsobia s antigénmi na červených krvinkách. Keďže krvinky rôznych skupín majú špecifické antigény na svojom povrchu, tak každé jedlo ovplyvní jednotlivca iným spôsobom, v závislosti od krvnej skupiny.
Táto filozofia je založená na teórii, že každé významné obdobie v spoločenskom vývoji ľudstva je spojené s novými podmienkami životného prostredia a novou krvnou skupinou. Ľudia začali ako lovci-zberači, naháňajúc stáda divokých zvierat. Naša strava v tom období bola založená hlavne na mäse a na kombinácií divokých rastlín a koreňov. Geneticky sme sa prispôsobili, aby sme získali čo najviac živín z týchto zdrojov.
Krvná skupina 0
Krvná skupina 0 je najstaršia zo všetkých, a preto podľa tejto filozofie ľudia so skupinou O fungujú najlepšie na strave zloženej z mäsa. V tom čase sa obilniny a mliečne výrobky ešte nevyrábali a tak ich telo môže mať problémy s trávením týchto produktov. „Nulkári“ by okrem iného mali do svojho jedálnička zaradiť zeleninu bohatú na vitamín K ako je kel, rímsky šalát, rôzne druhy kapusty a brokolica. Títo jednotlivci majú podľa D’Adama problém so zrážanlivosťou krvi a táto zelenina im v tom pomôže. Čo sa týka tukov, tak zelenú majú ľanový a olivový olej, tekvicové semienka a vlašské orechy sú najlepšie. Červenú zas majú arašidový, svetlicový a kukuricový olej, para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak.
Krvná skupina A
Keď pred asi 15 000 rokmi ľudia začali obhospodarovať pôdu a farmárčiť, naša strava sa dramaticky zmenila z mäsa na rastlinne založenú, s dôrazom na obilniny, zeleninu, strukoviny a mliečne výrobky z prvých domácich zvierat. Gény týchto farmárov si postupne zvykli na túto novú stravu, a tak vznikla ďalšia krvná skupina A. Ak vám v žilách prúdi práve “Áčko”, tak vám podľa Dr. D’Adama najviac vyhovuje strava založená na potravinách rastlinného pôvodu a zo všetkých krvných skupín sa cítite najlepšie ak prejdete na vegetariánsku stravu. Jeho teória je, že táto skupina si zo zakázaných potravín vytvorí v tele toxíny oveľa rýchlejšie ako iné skupiny. Ak vylúčia mäso a živočíšne výrobky, tak sa nebudú vystavovať toxínom v takej veľkej miere. Mliečne výrobky sa dajú ľahko nahradiť jogurtmi a mliekom zo sóje, mäso sa zas môže vymeniť za strukoviny a tofu.
Krvná skupina B
Neskôr sa objavili nomádi a tí zasa konzumovali najmä kultivované rastliny a živočíšne výrobky. Toto viedlo k vzniku skupiny B, pretože ľudia potrebovali v strave pružnosť, aby mohli vstrebať živiny aj z rastlín aj zo zvierat. Podľa D’Adama je skupina B najvhodnejšia na konzumáciu mliečnych výrobkov. Béčkari majú asi najväčší výber potravín, ale zase ľahko priberú z arašidov, sezamu, pohánky a šošovice.
Krvná skupina AB
Pred zhruba 900 až 1000 rokmi sa vyvinula ďalšia skupina AB, ktorá je veľmi citlivá, vzácna a záhadná. Je odsúdená na moderný život a má zmiešané vlastnosti skupín A a B, čiže môže tolerovať zmiešanú stravu. Jednotlivci s krvnou skupinou AB majú, rovnako ako Áčkari, nízku hladinu žalúdočnej kyseliny a preto môžu ťažšie tráviť mäsá a tuky. Aj napriek tomu, že zelenina sa odporúča každej skupine, ABéčkari by nemali jesť artičoky, avokádo, papriku, čierne olivy a reďkovku.
Mohlo by vás zaujímať: Tajomstvo vašej krvnej skupiny: Čo všetko o vás prezradí?
Ako viaceré filozofie stravovania, aj táto zachádza niekedy až do extrému.
Nositelia krvnej skupiny 0 nevyžadujú až také veľké množstvá živočíšnej bielkoviny ako odporúča D’Adamo. Nad určité množstvo môže byť aj bielkovina škodlivá pre každého, bez ohľadu na krvnú skupinu, a to môže byť jeden z dôvodov vysokého výskytu osteoporózy, chorôb tráviaceho traktu, srdcového ochorenia, rakoviny hrubého čreva a prostaty. Väčšina ľudí bežne konzumuje 6 krát viac mäsa ako ich telo potrebuje, preto odporúčanie jesť mäsa šte viac môže viesť k závažným zdravotným problémom.
Navyše, ľudstvo je v dnešnej dobe závislé na obilninách, hlavne pšenici a raži, čo spôsobuje problémy s tráviacim traktom, kožné problémy a autoimunitné ochorenia. Obilniny ako ryža natural, pohánka, kukurica, proso, quinoa, amarant, ovos sú však lepšie tolerované a stráviteľné.
Stravovanie sa podľa tejto filozofie môže byť výzvou v domácnosti s rôznymi krvnými skupinami, kedy by to znamenalo varenie dvoch až troch rôznych jedál naraz.
Celá filozofia je veľmi striktná a zakazuje príliš veľa potravín. Namiesto toho, by ste mali viac počúvať svoje telo a prirodzene príjmať potraviny, ktoré vám sedia. Neprejedanie sa, obmedzenie jednoduchých cukrov, striedma konzumácia mäsa či mliečnych výrobkov a vyhýbanie sa nekvalitným tukom sú rozhodne jednoduchšie pravidlá, ktoré vás dovedú k zdravšiemu životu a stačí na nich laický rozum.
Čítajte tiež: