Presunúť na hlavný obsah

Takto porušujeme zákony prírody deň čo deň: Aké najčastejšie chyby pri stravovaní robíme?

Elementy zdravia

Dennodenne privádzame do svojho tela potraviny. Dennodenne však zároveň porušujeme pravidlá prírody a organizmu. Aké najčastejšie chyby v stravovaní robíme?

Káva s mliekom a cukrom

Dnes už je na výber z obrovského množstva príchutí kávy, ktoré svojou arómou očaria nejedného človeka. Množstvo ľudí, ktorí pijú kávu denne stále rastie. Niektorí si z kávy urobili dokonca celodenný nápoj. Káva svojou prirodzenou horkou chuťou posilňuje srdce a tenké črevo. Ľudia však robia zásadnú chybu – pridávajú do nej dve najnezdravšie potraviny na svete – cukor a mlieko. Všetci nadšenci tohto nápoja dobre poznajú aj jej negatívne vplyvy. Tým, že do nej pridáme mlieko a cukor (alebo iba jedno z nich), pozitívne účinky sa prirodzene znížia, no obrovsky narastú tie negatívne. Okrem toho, že „zabijú“ jej horkú chuť, čím káva stratí svoj pozitívny vplyv na spomínané orgány, privedú do tela silno prekysľujúce potraviny na tretiu. Kávu väčšinou vyhľadávajú ľudia, ktorí majú buď nedostatok aktívneho pohybu, alebo nekvalitné vzťahy. Ak sa chcete zbaviť konzumácie kávy, popracujte na týchto dvoch oblastiach a chuť na ňu prirodzene zmizne. 

Mohlo by vás zaujímať: Samotest, ako zistíte, ktorý z orgánov vám máte zanesený: Pečeň, obličky alebo hrubé črevo?

Nesprávne kombinácie

Jedným z najdôležitejších faktorov na naše zdravie je správna kombinácia potravín. Ľudia kombinujú potraviny podľa toho, čo chutí ich jazyku. No keby sa mohli opýtať svojich vnútorných orgánov, či s tým súhlasia, boli by zaskočení. Najčastejšou chybou býva kombinácia živočíšnych potravín so sacharidmi – napr. mäso s ryžou (zemiakmi), chleba so šunkou a maslom, cestoviny so syrom. Telo nedokáže takúto kombináciu stráviť. Na to, aby telo spracovalo živočíšne bilekoviny potrebuje kyslé prostredie. Naopak pri sacharidoch je to zásadité. Keďže dochádza k ich kombinácií a telo nemá vhodné prostredie na trávenie, začne sa v našich črevách hnilobný a kvasiaci proces. Bežne majú ľudia v hrubom čreve od 3 – 15 kíl usadenín práve v dôsledku týchto divokých kombinácií. Ak teda konzumujete živočíšne bielkoviny (mliečne výrobky, mäso a vajcia), vždy si dajte ku ním zeleninu. Nič viac a nič menej. 

Čítajte tiež: Jedna lyžička tohto zázraku denne nahradí to, čo vám v jedálničku chýba: Vaše telo zažije znovuzrodenie

Mäso naše každodenné 

Skúste sa opýtať svojich rodičov, prípadne svojich starých rodičov, ako často mali v týždni na tanieri mäso? Určite to nebolo každý deň a určite to nebolo ani každý druhý deň. Je zaujímavé, že hneď, ako sa začne rozprávať o zdravej strave a vplyve napr. múky či mlieka na náš organizmus, odporci zdravého stravovania sa ako prvé ohradia vetou: „Naše staré mamy to jedli a ako dlho žili.“ No keď sa hovorí o frekvencii jedenia mäsa, na našich predkov a ich stravovacie návyky sa akosi zabúda. Ak patríte k ľuďom, ktorí majú fyzicky namáhavú prácu denne (min. 5 hod), prípadne ste profesionálnym športovcom s každodenným tréningom, môžete konzumovať mäso aj každý deň. Ak však k týmto ľuďom nepatríte, určite by ste mali obmedziť príjem mäsových výrobkov na 2-3-krát do týždňa. V oboch prípadoch si vyberajte kvalitné mäso, preferujte ryby a hydinu a vždy ho kombinujte iba so zeleninou. 

Tradičné a domáce nahrádza americké a umelé 

Zase sa vrátim k našim predkom. Konzumovali múku, pili mlieko, jedli mäso aj cukor a dlho žili. Ako je to možné? Pretože nepoznali konzervanty a éčka v potravinách. Ich jedlá neboli plné farbív. Mlieko a mäso mali z vlastnej záhrady, prípadne od susedov, bez antibiotík, či pasterizácie. Nepoznali stánky s rýchlym občerstvením či reštaurácie. Varili si sami doma. Na záhrade im nerástli pomaranče a ani si ich nekupovali. My sme však na toto všetko úplne zabudli. Utiekame sa k potravinám plných chemických látok, stravujeme sa vonku, varíme si doma iba cez víkendy (aj to z potravín z hypermarketov). Veľkú obľubu má na Slovensku exotické ovocie. V našom klimatickom pásme nie je telo stavané na pomaranče či banány. Takéto ovocie prináša do tela obrovský chlad, čo spôsobuje oslabenie obličiek, najčastejšie s prejavmi studených rúk a nôh. Skúste vrátiť do svojho života jedlá viac tradičné. Uprednostňujte potraviny miestne a sezónne. Výhodou dnešnej doby je, že aj keď nemáte vlastnú záhradku, existuje sieť farmárov, ktorí predávajú domáce, nechemizované produkty. Obráťte sa skôr na nich, než na sieť hypermarketov. Možno bude cena trochu vyššia, no nepôjde na úkor vášho zdravia. Možno síce kúpite v bežných potravinách lacné mlieko či mäso, no za pár rokov zaplatíte nemalé peniaze na lieky a terapie, ktoré vám budu musieť vaše zdravie vrátiť. 

Nenechajte si ujsť: Nápoj, ktorý spôsobil vo svete revolúciu: "Zlaté mlieko" ozdraví celý organizmus a poradí si aj s rakovinou!

Studene jedlá sú IN 

V poslednej dobe sa rozšírila tzv. surová strava alebo raw food. Veľmi populárne sú práve z tejto formy stravovania smoothies alebo šťavy. Bežne ľudia začínajú svoj deň práve takýmto nápojom. Za to sa im však ich žalúdok určite nepoďakuje. Orgánové hodiny žalúdka sú o 7.00 – 9.00. V tomto čase by sme sa mali naraňajkovať. A keďže žalúdok vykonáva v trávení veľmi dôležitú funkciu, mal by dostať presne to, čo potrebuje (nie to, čo chce náš jazyk). Žalúdok potrebuje stravu teplú, nie surovú, aby sa mohol správne naštartovať na celý deň. Ranné smoothies či ovocie sú pre neho ako facka. Obzvlášť pre ľudí, ktorým býva zima. Ak sa rozhodnete pre tieto chladené pokrmy, určite ich nekonzumujte na raňajky. Ak patríte k ľuďom, ktorým býva teplo, máte radi mäso, môžete si dopriať tieto nápoje aj každý deň. Ak je však opak pravdou, mali by ste šťavy so surovej zeleniny či ovocia výrazne obmedziť. Úplne najhoršou variantou je konzumácia surových potravín v zime. Telo potrebuje výrazne zohrievať a keď mu dodáte do tela chlad, vaše obličky a slezina postupom času vypovedajú funkciu. Medzi tieto potraviny patrí aj ovocie. V zime by ste sa mu mali strániť.  Príroda to zariadila presne tak, ako to má byť – žiadne ovocie v zime nerastie. Len ju počúvajte. A počúvajte svoje telo. Veď aj v rozprávke o 12-tich mesiačikoch sa pýtajú Marienky: „A teba kto poslal v zime po jahody?“