Chcete mať naozaj originálnu vianočnú výzdobu? Upečte si ozdoby vo vlastnej kuchyni!
Zdobíte stromček a nič zo starých dekorácií sa vám nepáči? Možno ste o tom ani netušili, no vianočné ozdoby sa dajú i upiecť. Stačí sa riadiť týmto jednoduchým receptíkom.
Vizovické cesto, z ktorého sa vianočné dekorácie vyrábajú, je akoby modelovacou hmotou. Vyrobíte si z neho naozaj hocičo a postačí vám skutočne len zopár surovín.
Ingrediencie
- 200 mililitrov vody
- 10 mililitrov ocotu
- 450 gramov hladkej múky
- 1 vajíčko
Postup:
Múku si rozdelíme na dve časti, po 200 a 250 gramov. Následne prvých 200 gramov zmiešame s octom a vodou, až kým sa nám nevytvorí jemná kaša.
Postupne pridáme zvyšných 250 gramov múky a vzniknuté cesto miešame, pokým sa nám nevytvorí dokonalá modelovacia hmota, s ktorou sa ľahko pracuje. Hotové cesto uložíme do mikroténového vrecka a necháme 7 až 10 hodín odležať v chladničke. Cesto tak bude ešte pevnejšie a pracnejšie.
Prečítajte si: Tu si vianočnú atmosféru zaručene užijete: Navštívte najkrajšie miesta v Európe počas Vianoc
Po uplynutí dostatočného množstva času ho vyberieme a pracujeme s ním v takom množstve, aké potrebujeme na vytvorenie jednotlivých postavičiek. Je len na vás, čo za ornament sa rozhodnete vytvoriť. Vyskúšajte zapletať vrkôčiky, vytvarovať košíky, Mikulášov či sane.
Ak vás fantázia práve opustila, stačí, ak si cesto rozvaľkáte a postupne z neho povykrajujete obľúbené tvary. Všetko následne uložte na plech pokrytý papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 50 až 70 stupňov.
Nezabudnite, že jednotlivé kusy sa musia piecť pomaly a to dokonca i niekoľko hodín, až pokým nebudú úplne suché. Po vychladnutí si upečené odzoby skrášlite mašličkou na zavesenie podľa vlastného výberu.
Inšpirujte sa: Voňavé medovníčky k Vianociam neodmysliteľne patria: Tieto mäkkučké perníčky musíte vyskúšať!
A je to! Najoriginálnejšie vianočné ozdoby, ktoré vám pri dobrom skladovaní vydržia i niekoľko rokov sú na svete.