Presunúť na hlavný obsah

Recept na vianočku. Pripravte si obľúbené sladké pečivo priamo doma

Recepty

Pripravte si tú najlepšiu domácu vianočku, akú ste kedy jedli. Recept, podľa ktorého sa sladké pečivo pečie už dlhé storočia, vám prinášame priamo z Viedne vďaka Sistersbakery.

Potrebujete:

  • 500g hladkej múky
  • 150g rastlinného tuku do cesta
  • 100g kryštálového cukru
  • 250ml mlieka
  • 10g soli
  • 3 žĺtka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • balíček vanilkového cukru
  • kôra z chemicky ošetreného citróna
  • 80g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 40ml rumu
  • vajce na potretie
  • hrsť mandľových lupienkov

Prečítajte si: Vianočné pečenie, ktoré milujeme: Recepty na linecké či medovníky na moderný spôsob

Postup:

Tretinu mlieka necháme zohriať. Rozpustíme v ňom droždie, pridáme trošku cukru a múky. Zmes necháme chvíľu odstáť, až kým sa nám nevytvorí kvások.

Zvyšok mlieka a cukru zmiešame s maslom a žĺtkami. Za stáleho miešania pridáme citrónovú kôru a neskôr aj pripravený kvások. Všetko spolu miesime, až kým nám nevznikne jemné cesto. Do toho môžeme pridať namočené hrozienka. Cesto spracujeme a v prípade, že sa nám príliš lepí na ruky, pridávame múku. Nezabúdajte však, že čím viac múky, tým menej želaného efektu - a z mäkkej vianočky sa tak môže poľahko stať tvrdší chlieb. Radšej cesto trpezlivo spracuvávajte a následne ho nechajte minimálne dve hodiny kysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, kde ho rozdelíme na dve rovnaké časti. Z nich následne spravíme guľky, ktoré vyšúľame na pásy dlhé približne 40cm. Dva z nich cez seba preložíme tak, aby tvorili kríž. Pokračujeme tak, že k sebe priložíme vždy dva a dva k sebe patriace konce. Vianočku otočíme tak, aby sme mali štyri konce naspodu a hrubý speletenec hore. Nakoniec zhora nadol prepletáme štyri pásy až po konce a pritlačíme ich, aby sa zapletenec nerozchádzal. Opakujeme aj s ďalšou časťou cesta. 

Vianočky z cesta položíme na plech s papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Necháme ich kysnúť až do momentu, kým žltko na povrchu cesta úplne nezaschne. Pečieme v rúre vyhratej na 180 stupňov približne 35 minút.

Neprehliadnite: Vykúzlite si atmosféru vianočného trhu doma. Pripravte si varený punč a víno

- Najčítanejšie -