Presunúť na hlavný obsah

Nemusíte cestovať okolo sveta: Príbehy ľudí, ktorí prinášajú na Slovensko kus svojho domova v jedle

Kariéra

Nová zážitková gastrozóna na Nivách prináša návštevníkom centra možnosť objavovať chute z rôznych kútov sveta na jednom mieste.

Nás zaujala kuchyňa z celého sveta, ktorú k nám prinášajú priamo ich zakladatelia. To, čo robia, robia srdcom a vidno a cítiť to v ich produktoch. Prinášame vám výber niektorých z nich, ktorí sa s nami podelili o to, v čom našli svoju vášeň, o ktorú sa chcú podeliť aj s nami.

Pre Ranu Hashemi je šafranové koobideh chuť domova

Rana je dôkazom toho, že cesta k vareniu nemusí byť vždy priamočiara. Pred 8 rokmi opustila Irán a prišla na Slovensko študovať farmáciu. Dnes sa naplno venuje svojej vášni a láske k vareniu v Perzskej reštaurácii na Nivách. Spomína si na svoje prvé jedlo, ktoré doma uvarila – mäsové guličky v paradajkovej omáčke. Dnes jej nerobí problém navariť ani slovenské jedlá ako fazuľovicu, kapustnicu, sviečkovú či kačku s kapustou. Ponuka Perzskej reštaurácie v Tržnici Nivy je podľa nej výberom tých najtypickejších iránskych jedál, ktoré Slovákom najviac chutia. Veľmi atraktívnym pokrmom, ktoré by Rana sama odporučila vyskúšať, je Koobideh [kubidé] – špízy grilovaného mletého jahňacieho a hovädzieho mäsa. Nemenej populárna je tiež sladkokyslá kombinácia kuracieho mäsa s omáčkou s granátovým jablkom a vlašskými orechmi. Pri otázke, čo robia Slováci nesprávne pri konzumácii perzského jedla, sa Rana pousmiala. Prekvapilo ju, ako si namiesto poliatia ryže prácne každé sústo ryže namáčame do misky s omáčkou. Ak niekedy zavítate do Iránu, určite vyskúšajte niektorý z množstva dezertov, ktoré táto krajina ponúka. Napríklad aj Ranin obľúbený ryžovo-šafranový puding.

Čítajte tiež: O jej prácu sa uchádza väčšina žien: Slovenka Mirka sa stala letuškou pre Emirates, čo všetko sa skrýva za pozlátkom?

Recept na taštičky ťiao-c’ má Xiaomei Hu od svojej mamy

Xiaomei sa na Slovensku po 30 rokoch cíti už ako doma. Z juhu Číny prišla do Bratislavy za štúdiom ekonómie. Jej rodina podnikala v gastronómii, a tak sa aj ona sama po tom, čo predčasne ukončila štúdium na vysokej škole, začala venovať gastru. Prvé jedlo, ktoré kedy uvarila, boli dumplings, teda plnené taštičky. Do tajov varenia tradičných ázijských jedál ju zasvätila jej mama. Ak sa jej v Sunshine na Nivách opýtate, ktoré jedlo si dať, zrejme nedostanete úplne jednoznačnú odpoveď. Čínske jedlá sú podľa nej veľmi rozmanité a záleží od zákazníka, či má práve chuť na mäso, zeleninu alebo rybu. Najčastejšie si podľa nej Slováci objednávajú chrumkavú kačicu alebo kuracie Kung-Pao. Národné jedlo by ste v Číne tiež márne hľadali. Podľa Xiaomei majú jednotlivé oblasti Číny svoje špeciality. Ona však najviac miluje ryžový puding, ktorý jej pripomína detstvo. Za roky na Slovensku si obľúbila aj slovenské jedlá, najviac kapustnicu. Nášmu tradičnému jedlu, bryndzovým haluškám, ešte na chuť neprišla.

Filip už ako dieťa pomáhal vo vinohrade

Dizajnový wine shop na Nivách si bratia Dominik a Filip Trusinovci z Modry otvorili po úspešnom uvedení konceptu, ktorý spája lokálne i svetové vína s kvalitnou kávou, v ich rodnom meste. Majú v ponuke viac ako 180 druhov vín hlavne z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, z juhu Slovenska, ale aj z celého sveta. Prvé víno v živote, ktoré Filip predal bolo jeho vlastné – Veltlín zelený. Nie je to nič prekvapujúce, nakoniec, v Modre má takmer každá rodina vinohrad a výroba vína je taký „modranský lifestyle“.

Mohlo by vás zaujímať: Filip varil pre arabského princa: Slováci si často neuvedomujú, aký poklad máme v našich kuchyniach

V Cuvée vám radi pripravia degustáciu lokálnych i svetových vín s drobným záhryzom, no samotný majiteľ vínového baru Filip odporúča malokarpatské odrody. Najviac mu chutí cuvée Staré hory od vinárstva Malé divy. Je to mix odrôd Rizlingu rýnskeho, Silvánskeho zeleného a Silvánskeho červeného, rastúcich na žule, prapôvodnom terroire modranských svahov. Keď ho ochutnáte, pocítite harmonickú kompozíciu vôní a chutí. K vínku zvykne servírovať mix syrov, prosciutto, sušené mäso, rôzne paštéty, terriny a ďalšie dobroty zo stredomoria od rodinnej firmy Marrea mediterranean food, ktorá má predajňu priamo v Tržnici Nivy.