Zimný vitamínový mix: Kapusta z bazéna nie je žart, čerstvá zelenina z poľa
Dostatok vitamínov a minerálov v jedálničku, ktoré posilnia imunitu, potrebujeme po celý rok. Viete, kde ich hľadať? Napríklad v Kauflande, kde v bohatom sortimente ovocia a zeleniny nájdete aj kvasenú kapustu, ktorá je mimochodom prirodzeným zdrojom vitamínu C, a koreňovú zeleninu od slovenských dodávateľov.
Práve počas vianočných sviatkov hrá prím na sviatočných stoloch mnohých domácností tradičná kapustnica. Všeobecne platí, že kvasenú kapustu jeme skôr na jeseň a v zime, hoci v reťazci ju nájdeme po celý rok. Určite stojí za to siahnuť po tomto prírodnom „céčku“ najmä v tomto období čo najčastejšie!
Tlačia ju v bielych čižmách
Do Kauflandu ju dodávajú už takmer 18 rokov. Košická firma Brasiko najskôr vozila do centrálneho skladu v Ilave len palety s kvasenou kapustou, dnes sú to už kamióny. „To nás, samozrejme, teší. Znamená to, že reťazec je s nami spokojný a zákazníkom naša kvasená kapusta chutí,“ konštatuje s uspokojením riaditeľ spoločnosti Milan Koronský. A ako to celé funguje?
Kapustu pre nich pestujú prevažne slovenskí poľnohospodári. Keď je však suchý rok a úroda je slabšia, musia ju doviezť z Holandska, Nemecka či Poľska. Hlávky čerstvej kapusty technologické zaradenie zbaví hlúbov a potom ich rezačka nakrája na tenké kapustové rezance, ktoré padajú priamo do veľkého bazéna. Zmestí sa tam okolo jeden a pol kamióna nastrúhanej kapusty, čo je približne 30 ton. „A potom je postup rovnaký, ako keď nakladáte kapustu doma. Dodáme do nej soľ a koreniny a naši pracovníci ju v bazéne utláčajú v čistých bielych čižmách. Proces kvasenia závisí od počasia – v teplejšom októbri stačí mesiac, keď je chladnejšie tak približne dva mesiace,“ vysvetľuje M. Koronský.
Keď je kapusta správne vykvasená, balia ju do vreciek a odvezú do logistického centra Kauflandu. Hoci Brasiko ju dodáva do reťazca po celý rok, najväčší dopyt je už tradične pred vianočnými sviatkami.
Kvasenú kapustu aj odborníci na výživu často označujú za všeliek, pretože obsahuje bohatý mix vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré upevňujú imunitu, zlepšujú trávenie a detoxikujú organizmus. Vynikajúca je surová v šalátoch, alebo ako príloha k pečeným zemiakom, mäsu či k zabíjačovým špecialitám. Inšpiráciu na chutné recepty nájdete aj na Kaufland online kuchárke.
Mrkvu a petržlen skladujú v zemi
Vitamíny, minerály a vlákninu obsahujú aj mrkva a petržlen, ktoré by sme tiež mali zaraďovať do vyváženého jedálneho lístka. Tento rok ich pestovatelia zo spoločnosť CARROT SK vysievali 9-krát.
„Takýto výsev nám umožní dodávať do Kauflandu čerstvú zeleninu od júna prakticky až do konca februára. Väčšia časť je v zemi, pretože najlepším a prirodzeným „skladom“ je pôda. Preto sa snažíme vyberať takú pôdu, kde mrkva aj petržlen vydržia v zimných mesiacoch, ak nie sú veľké mrazy. Na Vianoce si zákazníci reťazca budú môcť pripraviť zemiakový šalát s čerstvou mrkvou, ktorú sme zasiali v júli,“ vysvetľuje Balázs Acsay, výrobný riaditeľ spoločnosti.
Slovenská firma hospodári na úrodnej pôde Žitného ostrova, presnejšie v chotári obce Kľúčovec. Pestujú pšenicu, kukuricu a ročne dopestujú aj okolo 5 000 ton koreňovej zeleniny, z ktorej veľká časť skončí v sieti predajní Kauflandu, balená vo vreckách alebo na voľno v debničkách. A pretože reťazec chce svojim zákazníkom ponúkať tú najvyššiu kvalitu, zelenina z CARROT SK má certifikáty GLOBALG.A.P. a tiež GRASP. Tie potvrdzujú, že každý krok od pestovania až po balenie je prísne kontrolovaný, rovnako ako aj pracovné podmienky zamestnancov, a spĺňa tiež podmienky trvalej udržateľnosti.
Reťazec stále hľadá pestovateľov
„Výmery bielej hlávkovej kapusty nám, žiaľ, každý rok mierne klesajú. Je to najmä dôsledok silného konkurenčného tlaku dovážanej kapusty. Pritom táto tradičná slovenská plodina by si zaslúžila pestovanie na oveľa väčšej ploche, ako je aktuálnych viac ako 300 hektárov,“ vysvetľuje Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR. „Pokiaľ ide o koreňovú zeleninu, tam sú výmery pomerne ustálené (petržlen okolo 240 hektárov), len pri mrkve je badateľný nárast na približne 500 hektárov pestovateľskej plochy,“ dodáva.
K prioritám Kauflandu patrí zdravá výživa a tiež podpora domácich producentov, čo sa darí v sortimente čerstvého ovocia zeleniny pekne prepájať. Aj napriek tomu, že s mnohými slovenskými pestovateľmi reťazec spolupracuje už dlhé roky, stále hľadá nových, ktorým ponúka priestor. Cieľom je neustále rozširovať podiel slovenskej produkcie ovocia a zeleniny, a to nielen počas sezóny, ale optimálne počas celého roka.
- reklamná správa -