Jahňacia rolka s ratatouille
Pripraviť skutočnú špecialitu, ktorá nielen chutí, ale aj vyzerá lákavo, je niekedy umenie. Ak hľadáte recept, ktorý poteší maškrtníkov a očarí vašich najbližších, máme pre vás tip. Jahňacia rolka so zeleninou je kulinársky skvost pochádzajúci z kuchyne Jaroslava Žídeka, šéfkuchára Erdödyho paláca.
jahnacia, rolka,zelenina,ratatouille,specialita,jedlo,recepty,ikar,
Ingrediencie pre 6 osôb na jahňaciu rolku: 800 g jahňacieho stehna, alebo pliecka, 8 strúčikov cesnaku, 1 stonka tymianu, soľčierne korenie, 2 lyžice oleja, 1 cibuľa, 3 šálky vody na podliatie mäsa
Ingrediencie pre 6 osôb na zeleninu ratatouille: 4 lyžice olivového oleja, 1 veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 väčší baklažán, 1 väčšia cuketa, 1 menšia žltá paprika, 1 menšia zelená paprika, 1 menšia červená paprika, 8 zrelých rajčín, 1 buquet garni (zväzok čerstvých byliniek zložený z tymianu, petržlenovej vňate, bobkového listu), soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, troch posekanej bazalky a petržlenovej vňate.
Čas prípravy 3 hodiny
Jahňacia rolka: Umytú a osušenú jahňacinu do dvoch tretín pozdĺžne rozkrojímea zľahka prozklepeme na plát. Takto pripravené mäso potrieme rozotretým cesnakom zmiešaným s tymianom, osolíme, okoreníme čerstvo zomletým korením, zvinieme do rolády a pevne obviažeme niťou. V kastróle rozohrejeme oleja roládu na ňom opečieme zo všetkých strán. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C. Pečieme 1 ½ hodiny. Hotovú jahňaciu roládu vyberieme a pred podávaním nakrájame na plátky.
Zelenina ratatouille: V panvici rozohrejeme olej a opražíme na ňom pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme baklažán pokrájaný na kocky, plátky cukety, nahrubo pokrájané umyté papriky a rajčiaky a bouquet garni. Osolíme, okoreníme a a si 30 –3ť minút dusíme pod pokrievkou. Potom zeleninu odokryjeme, necháme z nej odpariť tekutinu a odstavíme zo sporáka. Nakoniec posypeme posekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou.
Tip: rovnakým spôsobom si môžete roládu pripraviť aj z bravčového, či teľacieho mäsa.