Presunúť na hlavný obsah

VYSKÚŠAJTE CHUŤ EXOTICKÉHO RIA

Recepty

Brazílska kuchyňa je pre našinca málo známa, no Brazília dorazila už aj na Slovensko. Brazílsky národný pokrm, v soboty slávnostne podávaný pre rodinu i priateľov, ktorý možno prirovnať k španielskej paelle či mexickému chilli con carne chutí božsky. Ochutnajte s nami FEIJOADU. (čítaj „fejžoáda“)

Toto jedlo vymysleli ešte otroci v koloniálnej Brazílii, aj preto sa feijoada stala národným brazílskym pokrmom. Pre feijoadu existuje veľké množstvo receptov a rôznych variácií v závislosti od dostupnosti niektorých ingrediencií, vynaliezavosti a kreativity kuchárov a v neposlednom rade od regiónov a tradícii v nich. Hovorí sa, že žiaden z turistov a návštevníkov Brazílie by bez ochutnania feijoady nemal odísť... A vraj ešte ani neodišiel. Šéfkuchár reštaurácie RIO Grande Restaurant, Night bar and Café Peter Petráš prezradil recept na rýchlu prípravu exotickej pochúťky.

Ingrediencie:
50 g hovädzia sviečková
50 g bravčová panenka
50 g chourico klobásky
50 g čierna fazuľa
100 g ryža
feferónky
petržlenová vňať
cesnak, mladá cibuľka, korenie, soľ

Postup:
Fazuľa:
Červená fazuľa sa namočí na cca. 3 – 4 hod. (podľa druhu). Uvaríme ju v slanej vode do mäkka (alternatívne sa dá použiť aj konzerva červenej fazule).
Mäso:
Hovädzie, bravčové mäso a chorico klobásky si očistíme a  nakrájame na menšie kocky. Dochutíme drveným farebným korením, soľou, nakrájanými feferónkami (bez vnútorných semienok a žiliek, množstvo podľa chuti). Jemne premiešame v oleji.
Ryža:
Na drobno nasekanú cibuľu restujeme do zlatista. Na plátky nakrájaný cesnak a surovú ryžu pridáme do hrnca na restovanú cibuľku a zalejeme osolenou vriacou vodou. Miešame, kým sa voda úplne neodparí. (1 kg ryže = 1l vody pre spôsob al dente).
Príprava jedla:
Rozpálime panvičku a pridáme na drobno nakrájané marinované mäso. Prudko restujeme, pridáme uvarenú fazuľku, ryžu a podlejeme pol litrom bieleho vína a litrom zeleninového vývaru. Restujeme, pokiaľ sa nedorobí ryža a  neodparí vývar. Ku koncu pridáme na drobno nasekanú mladú cibuľku a petržlenovú vňať. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.