Presunúť na hlavný obsah

All Pacino

herec
Al Pacino

All Pacino

herec
Miesto narodenia:
Manhattan, New York, USA
Rodinný stav:
slobodný
Vek:
83
Výška:
167 cm
Váha:
78 kg
Znamenie:
býk
Povolanie:
herec

Zaujímavosť


Vo veku dvoch rokov sa mu rozviedli rodičia, preto žil s matkou v dome starej mamy. Starí rodičia boli veľmi starostliví a ustráchaní, že do svojich siedmych rokov nemohol vôbec o samote opustiť ich dom.
S mamou často chodieval do kina, kde zbieral inšpiráciu do obľúbeného rozprávania vlastných poviedok. Učitelia si všimli jeho talent a od začiatku vedeli, že je stvorený pre javisko.


Po skončení strednej školy s umeleckým zameraním, začal popri práci (stavebný dozorca) navštevovať nočné herecké kurzy. V roku 1966, po tvrdom šetrení peňazí a vďaka trpezlivosti, sa stal členom slávneho Actors Studia.
Kvalitné role začali prichádzať, kritika bola Pacinom nadšená a ovenčila ho nejednou významnou divadelnou cenou. Po úspechu skúsil kariéru i vo filmovej brandži. Po nie veľmi slávnom filme PANIKA V NEEDLE PARKU (1971) mu Francis Ford Coppola ponúkol úlohu v KRSTNOM OTCOVI (1972).
Úloha nekompromisného a mocou posadnutého mafiána Michaela Corleoneho preňho znamenala raketový štart - film sa navždy zapísal do zlatého fondu svetovej kinematografie a dominuje vo všetkých Top10 rebríčkoch najlepších filmov v histórii.
Vďaka tomu začal spoluprácu s režisérmi ako Sidney Lumet (SERPICO, PSIE POLUDNIE), Brian De Palma (ZJAZVENÁ TVÁR), Norman Jewison (...A SPRAVODLIVOSŤ PRE VŠETKÝCH) alebo Athur Hiller (AUTOR! AUTOR!).


Na Oscara bol nominovaný osemkrát, no majiteľom zlatej sošky sa stal až v roku 1992 - za rolu búrlivého slepca so zlomenou dušou vo filme VÔŇA ŽENY. Pacino si počas celej svojej dlhodobej kariéry udržuje status jedného z najlepších a najobdivovanejších hercov svetovej kinematografie.