Presunúť na hlavný obsah

Jack Nicholson

herec
Jack Nicholson

Jack Nicholson

herec
Miesto narodenia:
New York, USA
Vek:
82
Výška:
177 cm
Znamenie:
býk
Povolanie:
herec
Osobný web:
www.jack-nicholson.info

Americký herec, trojnásobný držiteľ ceny Americkej filmovej akadémie Oscar a sedemnásobný držiteľ Zlatého glóbusu. Veľmi známym sa stal v roku 1969, kedy stvárnil jednu z hlavných rolí vo filme Bezstarostná jazda.

Oscara získal v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe za filmy Prelet nad kukučím hniezdom (1976) a Lepšie to už nebude (1998), v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme Cena za nežnosť (1984).

Vo hviezdnom obsadení a úspešnom thrileri Čarodejnice z Eastwicku si zahral po boku Cher, Susan Sarandon a Michelle Pfeiffer. Za svoje stvárnenie diabla získal cenu newyorských a losangelských filmových kritikov pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Škodoradostného zloducha si zahral vo filme Batman.

Jeho role si vyberá opatrne, pracuje s osvedčenými režisérmi ako James L. Brooks, Bob Rafelson a Mike Nichols.

Filmografia

2010: I'm Still Here

2010: Prvý alebo druhý

2007: Kým si po nás príde

2007: 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.

2006: Na druhej strane

2003: Kurz sebaovládania

2003: Milovať je zábavné

2002: Schmidtov príbeh

2001: Prísaha

1997: Tak dobre, ako sa len dá

1996: Krv a víno

1996: Mars útočí!

1996: Večernica

1995: Crossing Guard, The

1994: Vlk

1992: Hoffa

1992: Keď má muž problémy

1992: Zopár správnych chlapov

1990: Dvaja Jakeovia

1989: Batman

1987: Čarodejnice z Eastwicku

1987: Vysielame správy

1987: Zlá zelina

1986: Elephant's Child (TV film) - vyp.

1986: Pálenie záhy

1985: Česť rodiny Prizziovcov

1983: Cena za nežnosť

1982: Hranica

1981: Červení

1981: Poštár zvoní vždy dvakrát

1981: Ragtime

1980: Osvietenie

1978: Goin' South

1976: Missouri Breaks, The

1976: The Last Tycoon

1975: Fortune, The

1975: Povolanie: Reportér

1975: Prelet nad kukučím hniezdom

1975: Tommy

1974: Čínska štvrť

1973: Last Detail, The

1972: King of Marvin Gardens, The

1971: Carnal Knowledge

1971: Safe Place, A

1970: Malé životné etudy

1970: On a Clear Day You Can See Forever

1970: Rebelanti

1969: Bezstarostná jazda

1968: Head

1968: Psych-Out

1968: Shooting, The

1967: Hells Angels on Wheels

1967: St. Valentine's Day Massacre, The

1967: The Guns of Will Sonnett (TV seriál)

1965: Ride in the Whirlwind

1964: Back Door to Hell

1964: Ensign Pulver

1964: Flight to Fury

1963: Raven, The

1963: Terror, The

1962: Broken Land, The

1961: Dr. Kildare (TV seriál)

1960: Little Shop of Horrors, The

1960: Studs Lonigan

1960: The Andy Griffith Show (TV seriál)

1960: The Barbara Stanwyck Show (TV seriál)

1960: The Wild Ride

1960: Too Soon to Love

1959: Hawaiian Eye (TV seriál)

1959: Mr. Lucky (TV seriál)

1958: Bronco (TV seriál)

1958: Cry Baby Killer, The

1958: Sea Hunt (TV seriál)

1957: Tales of Wells Fargo (TV seriál)