Presunúť na hlavný obsah

Hana Hegerová

speváčka, herečka
Hana Hegerová

Hana Hegerová

speváčka, herečka
Miesto narodenia:
Bratislava, Slovensko
Vek:
89
Znamenie:
váhy
Povolanie:
speváčka, herečka

Kariéra

Spevácky debutovala v roku 1957 v bratislavskej Tatra revue. V rokoch 1958 - 1961 účinkovala v divadle Rokoko v Prahe. Najmä ako divadelná a filmová herečka využívala šansón od domácich autorov, aj od zahraničných ako Edith Piaf, Jacquesa Brela a ďalších. Jej dramatická interpretácia piesní zaujala publikum aj kritiku.

V rokoch 1961 – 1966 pôsobila v pražskom divadle Semafor. V roku 1965 mala s Miroslavom Horníčkom recitál H & H 65. Po skončení angažmánu v divadle sa venovala sólovým koncertom najmä v zahraničí (Belgicko, SRN, Švajčiarsko).

V rokoch 1967 – 1969 bola na stáži v parížskej Olympii. V nasledujúcich rokoch mala koncerty napríklad v Argentíne, Kanade, Poľsku i Sovietskom zväze. V súčasnosti je ako pozoruhodná stálica šansónu uznávaná hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, kde často koncertuje.

Vo štvrtok 11. augusta 2011 Hana Hegerová potvrdila médiám, že končí so svojou speváckou kariérou. Krátko predtým zrušila všetky svoje plánované koncerty, vrátane oslavy svojich 80. narodenín v Divadle Hybernia v Prahe.

Diskografia

1966: Hana Hegerová

1971: Recitál

1974: Recitál 2

1977: Lásko prokletá

1987: Potmešilý host

1992: Hity 1964

1992: Hity 1962

1994: Povídej...

1996: Starci A Klarinety

1997: Paberky

1997: Chansons

1997: Rýmování o životě

1998: Hana Live z Bratislavy

2000: Síň slávy

2006: Všechno nejlepší (2CD)

2006: Šansony

2006: Muj dík (H. H. zpívá písně Pavla Kopty)

2006: Hana Hegerová (CD,DVD)

2010: Mlýnské kolo v srdci mém

Filmografia

1954: Frona

1956: Previerka lásky

1957: Tam na konečné

1960: Policejní hodina

1960: Přežil jsem svou smrt

1961: Zuzana je zase sama doma (TV film)

1962: Pirosbetüs hétköznapok

1962: Zhasněte lampióny (TV film)

1963: Konkurs

1963: Nádej

1965: Kdyby tisíc klarinetů

1957: Tam na konečné

1967: Sedm žen Alfonse Karáska

1967: Ta naše písnička česká

1974: Třicet případů majora Zemana (7. epizóda Mědirytina)

1990: Poslední motýl