Presunúť na hlavný obsah

Marika Gombitová

speváčka
Marika Gombitová

Marika Gombitová

speváčka
Miesto narodenia:
Turany nad Ondavou
Partner/ka:
slobodná
Vek:
63
Znamenie:
panna
Povolanie:
speváčka
Osobný web:
www.marikagombitovaofficial.com

Kariéra

Učila sa hrať na klavír v ľudovej škole umenia v Stropkove. Začala spievať ako trinásťročná so svojim bratom v amatérskej skupine Matador. Ako spevácky talent ju objavil Janko Lehotský. V skupine Profily pôsobila počas štúdia na Strednej priemyselnej škole strojníckej v Košiciach.

Jej kariéra sa začala úspešne rozvíjať v roku 1976, keď sa stala speváčkou skupiny Modus. V roku 1978 zvíťazila na Bratislavskej lýre so skladbou Študentská láska. O rok neskôr vydala svoju debutovú platňu Dievča do dažďa, s úspešným hitom Vyznanie. Získala za ňu striebornú Bratislavskú lýru a v roku 1980 bronzovú za duet s Jankom Lehotským, Tajomstvo hier. V tom istom roku sa stala hlavnou predstaviteľkou legendárneho muzikálu Neberte nám princeznú a nahrala svoju druhú platňu Môj malý príbeh.

V roku 1981 mala vážnu autonehodu, pri ktorej čiastočne ochrnula od siedmeho stavca nadol. V roku 1984 vydala album Marika 5 a je autorkou všetkých skladieb na ňom. Za skladbu Mince na dne fontán bola ocenená Zlatým erbom Opusu. Ako prvá zo slovenských spevákov bola zaradená do rakúskej hitparády Die Grossen Zehn.

V roku 1996 dostala ocenenie Grand Prix za celoživotný prínos v oblasti populárnej hudby, v roku 2000 cenu Speváčka roka a v roku 2008 sa stala ženou 21. storočia. V roku 2000 sa na sedem rokov stiahla zo spoločenského a hudobného života. Vrátila sa naspäť v roku 2008 so singlom, Tak som chcela všetkých milovať, z muzikálu Adam Šangala.

V roku 2014 sa zapojila do charitatívnej akcie. Zároveň sa zúčastnila aj dvoch charitatívnych televíznych podujatí.

V roku 2015 naspievala titulnú pieseň „Ten príbeh za náš sen stál“ pre rozprávku Sedem zhavranelých bratov.

Dodnes nahrala deväť albumov.

Ocenenia

1977: Zlatá Bratislavská lýra

1978: Zlatá Bratislavská lýra

1978: Cena Štátneho výboru pre rozhlas pri Rade ministrov NDR

1979: Strieborná Bratislavská lýra

1979: Bronzový Zlatý slávik

1980: Bronzová Bratislavská lýra

1980: Strieborný Zlatý slavík
1980: Hlavná cena na Medzinárodnom festivale Intervízie v Sopote

1981: Bronzový Zlatý slavík

1982: Strieborný Zlatý slavík

1983: Strieborný Zlatý slavík

1983: Pamätná medaila Slovkoncertu

1984: Zlatý erb Opusu za album Mince na dne fontán

1986: Hlavná cena Ministerstva kultúry a cena divákov za koncertný program

1989: Zlatá medaila za celoživotný prínos k rozvoju kultúry na Slovensku

1995: Zlatá nota

1996: Veľká cena Zväzu autorov a interpretov '95 za celoživotný prínos populárnej hudbe

1997: Zlatý Slovenský Slávik

1998: Zlatý Slovenský Slávik

1998: Strieborný Slávik

1998: Čestné členstvo V-klubu '98

1999: Bronzový Slávik

2000: Speváčka storočia

2000: Strieborný Slávik

2000: OTO v kategórii Speváčka – 3. miesto

2001: OTO v kategórii Speváčka – 1. miesto

2001: Strieborný Slávik

2002: Strieborný Slávik

2005: Strieborný Slávik

2005: OTO v kategórii Speváčka – 2. miesto

2006: Bronzový Slávik

2007: Hit storočia za pieseň Vyznanie

2007: Čestné občianstvo obce Turany nad Ondavou

2008: Žena 21. storočia

2010: Bronzový Český Slavík – Slavíci bez hranic

2013: Cena festivalu Andyho Warhola za šírenie slovenskej kultúry v zahraničí

2014: Čestné občianstvo mesta Stropkov

2015: Anketa OTO 2014 – 2. miesto v kategórii Speváčka, uvedenie do Siene slávy

2015: Anketa Slovenka roka – mimoriadne ocenenie za celoživotný prínos pre Slovensko

Diskografia

1979: Dievča do dažďa

1981: Môj malý príbeh

1982: Slnečný kalendár

1983: Mince na dne fontán

1984: Marika №5

1986: Voľné miesto v srdci

1987: Ateliér duše

1990: Kam idú ľudia?

1994: Zostaň