Opitý Izidor: Pravý domáci dezert, pri ktorom si príde na chuť každý

Už na pohľad neodolateľný dezert. Recept na jeho prípravu nám prezradil gastroexpert Rudolf Héger. Tak poďme na to!

Dezert s názvom Opitý Izidor z kuchyne Rudolfa Hégera

Dezert s názvom Opitý Izidor z kuchyne Rudolfa Hégera

Zdroj: Archív R.H.

Opitý Izidor z kuchyne Rudolfa Hégera:

Suroviny:

Cesto:

20 dkg masla

20 dkg práškového cukru
6 vajec
1-2 PL kakaového prášku
18 dkg mletých orechov
10 dkg múky do pečiva
1/2 balenia prášku na pečenie

Plnka

20 dkg pomletých orechov
12 dkg práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
3 vajcia
3 PL kakaového prášku
10 dkg kryštálového cukru
1 maslo
Rum

Vyskúšajte tiež: Rudolfove žerbo na sviatočnom stole: Klasika, ktorá chutí vždy výborne

Postup:

Pripravíme si cesto: 20 dkg masla alebo margarínu dobre vymiesime s 20 dkg práškového cukru a 6 vaječných žĺtkov. Pridáme 1-2 polievkové lyžice kakaového prášku, 18 dkg mletých orechov, 10 dkg múky do pečiva, a pol balenia prášku na pečenie. Následne si vyšľaháme 6 vaječných bielkov do tuhej peny. Cesto vložíme do vymasteného-pomúčeného plechu a pečieme v predhriatej rúre, potom ho trošku pokvapkáme rumom. 

Neskôr si pripravíme orechovú plnku: 20 dkg pomletých orechov zmieśame s 12 dkg práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru a toľko rumu (ca. 1 dcl), aby sme získali rozotierateľnú masu. Po tomto nasleduje ďalšia plnka, krém, na ktorý potrebujeme 3 celé vajcia, 3 polievkové lyžice kakaového prášku, 10 dkg kryštálového cukru. Zmes nad parou dohusta vymiešame, potom necháme vychladiť. 1 celé maslo (25 dkg) do penista vymixujeme, a potom čo vychladne, pridáme ho k vajíčkovo-kakaovej hmote a vymiesime do jemného krému. 

Nenechajte si ujsť: Víkendové pečenie: Chutné tvarohovo-pudingové slimáky

Potom, čo nám cesto vychladlo, potrieme ho domácim marhuľovým lekvárom, naň do hladka natrieme orechovú náplň, a následne natrieme krém vyhladený na tenkú vrstvu. Neskôr ju natrieme s čokoládovou masou a podľa vlastného vkusu ozdobíme. Necháme stáť v chladničke, a až dezert stuhne, ľahko sa nám bude krájať. Nakrájame ho nožom namočeným v zovretej vode. Tento koláč je pravý domáci.

Dobrú chuť!

Foto:
Archív R.H.
Zdroj:
Rudolf Héger

Súvisiace články

Vysetrenie.sk

PlniElanu.sk

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba