Presunúť na hlavný obsah

Opitý Izidor: Pravý domáci dezert, pri ktorom si príde na chuť každý

Recepty

Už na pohľad neodolateľný dezert. Recept na jeho prípravu nám prezradil gastroexpert Rudolf Héger. Tak poďme na to!

Opitý Izidor z kuchyne Rudolfa Hégera:

Suroviny:

Cesto:

20 dkg masla

20 dkg práškového cukru
6 vajec
1-2 PL kakaového prášku
18 dkg mletých orechov
10 dkg múky do pečiva
1/2 balenia prášku na pečenie

Plnka

20 dkg pomletých orechov
12 dkg práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
3 vajcia
3 PL kakaového prášku
10 dkg kryštálového cukru
1 maslo
Rum

Vyskúšajte tiež: Rudolfove žerbo na sviatočnom stole: Klasika, ktorá chutí vždy výborne

Postup:

Pripravíme si cesto: 20 dkg masla alebo margarínu dobre vymiesime s 20 dkg práškového cukru a 6 vaječných žĺtkov. Pridáme 1-2 polievkové lyžice kakaového prášku, 18 dkg mletých orechov, 10 dkg múky do pečiva, a pol balenia prášku na pečenie. Následne si vyšľaháme 6 vaječných bielkov do tuhej peny. Cesto vložíme do vymasteného-pomúčeného plechu a pečieme v predhriatej rúre, potom ho trošku pokvapkáme rumom. 

Neskôr si pripravíme orechovú plnku: 20 dkg pomletých orechov zmieśame s 12 dkg práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru a toľko rumu (ca. 1 dcl), aby sme získali rozotierateľnú masu. Po tomto nasleduje ďalšia plnka, krém, na ktorý potrebujeme 3 celé vajcia, 3 polievkové lyžice kakaového prášku, 10 dkg kryštálového cukru. Zmes nad parou dohusta vymiešame, potom necháme vychladiť. 1 celé maslo (25 dkg) do penista vymixujeme, a potom čo vychladne, pridáme ho k vajíčkovo-kakaovej hmote a vymiesime do jemného krému. 

Nenechajte si ujsť: Víkendové pečenie: Chutné tvarohovo-pudingové slimáky

Potom, čo nám cesto vychladlo, potrieme ho domácim marhuľovým lekvárom, naň do hladka natrieme orechovú náplň, a následne natrieme krém vyhladený na tenkú vrstvu. Neskôr ju natrieme s čokoládovou masou a podľa vlastného vkusu ozdobíme. Necháme stáť v chladničke, a až dezert stuhne, ľahko sa nám bude krájať. Nakrájame ho nožom namočeným v zovretej vode. Tento koláč je pravý domáci.

Dobrú chuť!