Sladkosti, čokolády a iné kalorické bomby: Čím ich nahradiť a vyhnúť sa tak tukom v oblasti pásu?

Fitness tréner Michael Achberger dnes na túto tému. Zdravšie alternatívy, vďaka ktorým sa vyhnete tukovým vankúšom na bruchu. Čítajte viac!

Chipsy, čokoláda - čím ich nahradiť?
Chipsy, čokoláda - čím ich nahradiť?

Sú to predovšetkým výrobky, ktoré majú menej kalórií, než je u podobných potravín bežné. Navyše nás často dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu. Ale to samo o sebe nestačí. Ak nechceme pribrať, musíme napríklad poznať najväčšie kalorické bomby.

Sladké limonády

Typickou kalorickou bombou sú sladené limonády, niektoré džúsy a kolové nápoje. Preto rad výrobcov vyrába light verziu, s umelými sladidlami a teda s menej kalóriami.

Prečítajte si: Najbohatšie potraviny na vlákninu: Keď začleníte do jedálnička toto, vaše telo prejde očistou

Maškrtenie pri televízii

Maškrtenie slaných tyčiniek, sušienok, orieškov alebo čipsov býva zákerné v tom, že je často jeme bezmyšlienkovite a zvyčajne si ani neuvedomíme, aký príval kalórií sme práve zjedli. Preto by sme ich mali nahradiť niečím menej kalorickým.

Jednou z možných noviniek sú zeleninové chipsy. Ide totiž o plátky zeleniny usušené špeciálnou vákuovou technológiou. Neobsahujú prepaľované tuky ako zemiačiky a zachová sa v nich väčšina biologicky aktívnych látok. Vrátane vitamínov, minerálov alebo antioxidantov. Nejde však len o zdravie, ale aj o kalórie. Tých obsahujú zhruba trojnásobne menej ako bežné chipsy. Sú jemne slané vďaka soliam, ktoré zelenina prirodzene obsahuje. Ich chuť sa len zvýrazní vďaka špeciálnemu spracovaniu. Nie je to chuť prvoplánovo pekná ako u zemiačikov, chce to vyskúšať.

Sladkosti a čokolády

Ideálnou náhradou sú proteínove tyčinky - zasýtia na dlhší čas a obsahujú menej energie ako čokoládové.
A práve tu ponúkajú riešenie proteínové tyčinky. Tie sú vhodnou alternatívou k odporúčanej porcii na desiatu či olovrant. Ich výhodou je, že obsahujú menej cukru a nezdravých nasýtených tukov (tzv. trans-tukov) a viac bielkovín – približne až trikrát viac než klasická čokoládová tyčinka alebo müsli. Práve müsli tyčinky začali v ostatnom období ustupovať čoraz rastúcej popularite proteínových tyčiniek.Výhodou proteínovej tyčinky je aj jej schopnosť zasýtiť. Súčasťou jej zloženia je častokrát aj vysoký obsah prebiotickej vlákniny, ktorá predlžuje pocit zasýtenia. Preto môžete túto tyčinku občas využiť aj ako náhradu klasického jedla, ak práve nestíhate plnohodnotný obed či večeru. 

Neprehliadnite: Aká je najúčinnejšia očista tela počas zimného obdobia? Túto zaručene vyskúšajte!

Ako by malo zloženie tyčinky vyzerať

Podľa zákona platí, že to, čo sa nachádza na prvých miestach za slovom zloženie: udáva zostupne veľkosť zastúpenia zložiek v danej potravine. To znamená, že zložka, ktorá je uvedená ako prvá, má najväčšie hmotnostné zastúpenie a ďalšie zložky majú čím ďalej menšie.
Na prvých miestach by sa teda určite mala nachádzať nejaká forma bielkovín. Keď na prvom mieste uvidíte nejaký sacharid, hneď tyčinku vráťte predajcovi späť. Najlepšie je, keď tyčinka obsahuje niekoľko typov bielkovín, ako napríklad srvátkový koncentrát, mliečnu bielkovinu alebo kazeín. 

Foto:
Profimedia
Zdroj:
Michael Achberger

Súvisiace články

Vysetrenie.sk

PlniElanu.sk

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba