Vitamín D je nepostrádateľný pre naše telo: Toto je 7 potravín, vďaka ktorým ho dostanete do tela, ak slnko nepomáha

Zdravie našich kostí nie je jediný dôvod, pre ktorý je vitamín D nevyhnutný pre naše telo. Väčšine z nás sa ho dostáva dostatok vďaka slnku. Čo však s tým, keď ho cez slnko preniká do kože málo?

Dobru správou je, že vitamín D si môžeme priebežne dopĺňať aj vďaka týmto potravinám...
Dobru správou je, že vitamín D si môžeme priebežne dopĺňať aj vďaka týmto potravinám...

Hoci je slnko najlepším zdrojom vitamínu D, všetci vieme aj to, že kvôli riziku rakoviny kože, sa dlhodobý pobyt na ňom až tak neodporúča. Rovnako musíme prihliadať aj na fakt, že nie  všetci žijeme v rovnakých zemepisných šírkach. Rovnako existujú na svete aj ľudia s tmavou pokožkou, ktorej pigment zabraňuje efektívnemu prenikaniu svetla do kože. Doboru správou však je, že vitamín D si môžeme priebežne dopĺňať aj vďaka týmto potravinám...

Mohlo by vás zaujímať: Týchto 5 potravín obsahuje najviac vody: Pomôžu vám pri chudnutí a nepriberiete z nich ani gram tuku

Tučné ryby 

Ryby vo všeobecnosti patria k najvýznamnejším zdrojom vitamínu D hneď po slnku, nehovoriac už o zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselinách. Najväčšie množstvo obsahuje losos, pstruh, makrela, tuniak  či úhor. 

Konzervovaný tuniak 

Jedniná ryba v konzervovanom stave, ktorou si môžete zvýšiť hladinu tohto vitamínu spomedzi hore spomínaných čerstvých druhov rýb, je tuniak. Jeho výhodou je aj to, že zvyčajne je to finančne nenáročnejšie ako si nakupovať čerstvé ryby. 

Olej z tresčej pečene

Aj keď tento názov vo väčšine z nás nevyvoláva chuť, je skvelým zdrojom vitamínu D. Ak ho správne dochutíte, napríklad mätou alebo citrusmi, potom si možno aj prídete na svoje. 

Čítajte tiež: Ako si prečistiť lymfatický systém a zbaviť telo a pleť škodlivých toxínov: Stačí dodržať tieto 4 kroky

Určité druhy húb 

Väčšinou sú huby pestované prirodzene v tme, preto aby sa urýchlila produkcia vitamínu D, sú niektoré huby pestované pod odborným dohľadom a najmä  pod ultrafialovým svetlom. Následne sú predávané v obchodných reťazcoch v prirodzenej alebo zaváranej podobe, čo však na ich vysoký podiel vitamínu D nemá vplyv. 

Obohatené mlieko

Niektoré druhy mlieka sú rovnako ako huby obohatené o extra dávku vitamínu D. Väčšinou ide o najkupovanejšie, kravské mlieko. Preto si dobre čítajte aj etikety na potravinách. 

Vaječné žĺtky 

Vajíčka na akýkoľvek spôsob patria k najobľúbenejším raňajkám nielen športovcov. Je to veľmi chutný spôsob ako dostať do tela dostatočnú dávku tohto vitamínu, vrátane bielkovín. Ale pozor! Tento vitamín obsahuje len žĺtok, nie bielka. Takže ak vajíčka, tak celé. 

Neprehliadnite: Poznáme tajomstvo dlhého života: Spočíva v tejto strave bohatej na nespracované sacharidy a vlákninu

Hovädzia pečeň

Rovnako ako pri oleji z treščej pečene, ani toto jedlo si poniektorí z nás nevedia predstaviť ako kulinársku pochúťku, avšak na druhej strane, čo by sme neurobili pre svoje zdravie? Nehovoriac o tom, že okrem vitamínu D obsahuje toto jedlo aj potrebnú dávku vitamínu A, železa a bielkovín. No keďže má vysoký obsah cholesterolu, lepšou voľbou sú rozhodne ryby.

Foto:
Profimedia.sk
Zdroj:
health.com, MG

Súvisiace články

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba