Presunúť na hlavný obsah

Jedna z najzdravších potravín sveta: Sladké zemiaky vás svojimi zázračnými účinkami prekvapia

Zdravie

Jedna z najzdravších potravín sveta zažíva veľký boom. Sladké zemiaky sú výborným zdrojom vitamínov, vlákniny a pomáhajú v boji proti rôznym chorobám.

Sladké zemiaky nemajú s klasickými zemiakmi nič spoločné, okrem názvu "zemiaky". Posledné obdobie sú favoritom v náhrade klasických zemiakov hlavne medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o to, ako ich postava vyzerá. 

Prečítajte si: Superzdravé raňajky, ktoré podporujú pečeň a žlčník: Presný opak toho, v čom väčšina z nás robí chybu

Čím sladké zemiaky prospievajú?

Sladké zemiaky obsahujú približne o polovicu menej kalórií a vitamínu C ako klasické zemiaky. Takisto obsahujú až 4x väčšiu dávku vitamínu A, ktorý posilňuje imunitu a podporuje zdravie pleti, kostí a zraku. Nechýba ani dôležité antioxidanty, mangán, draslík, B6 a B12, zeaxantín - karotenoid, vápnik, horčík, železo. Z tohto dôvodu sú sladké zemiaky považované za jeden z najviac výživných druhov zeleniny.

Prečo patria sladké zemiaky do fitness potravín?

Sú zdrojom kvalitných komplexných sacharidov. Ich sladkastú chuť má vedľa zložitej sacharózy na svedomí aj fruktóza a glukóza - priamo využiteľné sacharidy, ktoré si nemusí ľudské telo ďalej štiepiť. Vďaka tomuto zloženiu uvoľňujú batáty sacharidy pozvoľna, čo z nich robí ideálnu fitness potravinu, hlavne pre tých, ktoré chcú chudnúť, ale nestrácať svalovú hmotu potrebnú pre estetické formovanie postavy okrem iného.

V priemerne veľkom batáte (v šupke) sa nachádzajú až 4g vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny podporujú chudnutie znižovaním apetítu a pokušeniam sa prejedať. Vláknina navyše zlepšuje aj zažívanie. Snáď neprekvapí, že majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú nárazovo hladinu cukru v krvi - naopak ju stabilizujú a pomáhajú udržať na zdravých hodnotách. Takto zabraňujú tvorbe brušného tuku a sú prevenciou problémov s inzulínovou rezistenciou - stav vedúci k obezite. Ich chuť je prirodzene sladká, takže možno maškrtiť zdravo a bez výčitiek.

Klasické zemiaky vs batáty

Ak máte možnosť, naučte sa využívať radšej sladké zemiaky. Sú o niečo výživovo výhodnejšie. Majú o 400 percent odporúčanej dennej dávky dôležitého vitamínu A. majú tiež viac vitamínu C, viac vlákniny a menej sacharidov. Síce majú viac jednoduchých cukrov, ako je glukóza, fruktóza alebo sacharóza, ale to môže byť po náročnom tréningu skôr výhodou. Kúpite ich často aj v klasických supermarketoch. Nevýhodou môže byť len vyššia cena a menšia variabilita pri spracovaní.

Neprehliadnite: Zbavte sa kíl navyše! Tieto lacnejšie potraviny s obsahom bielkovín by ste mali zaradiť do jedálnička

Ani obyčajné zemiaky však nie sú zlou voľbou. Snažte sa jesť zemiaky predovšetkým varené, v bio kvalite, nejedzte je úplne horúce. U varených zemiakov nešetrite na masle, aj to vám pomôže znížiť glykemický index. Ak riešite váhu, vyhýbajte sa obyčajným zemiakom, ktoré sú dlhší čas skladované v chlade. Nezabúdajte, že ako príloha k mäsu nemusia zemiaky zaberať pol taniera, ako sme tomu zvyknutí, ale bohato postačí jeden stredne veľký zemiak, zvyšok vymeňte radšej za zeleninu, bielkovinu a nezabúdajte na kvalitné tuky.

Vďaka nízkemu glykemickému indexu sú batáty vhodné aj pre diabetikov. Po konzumácií batátov sa prudko nezvýši hladina cukru v krvi, čo je pre diabetikov podstatné. Okrem týchto pozitív batáty majú poztívny vplyv na znižovanie vysokého krvného tlaku vďaka vysokému obsahu draslíka.