Mýtus, ktorému väčšina žien verí v snahe zhodiť tuk: Nízkosacharidové diéty vám nepomôžu, práve naopak
Osobný tréner Michael Achberger vás dnes presvedčí o tom, že sacharidy nie sú zlé. Dôležité je len vedieť, čo presne do vášho jedálnička patrí a naopak, čomu by ste sa mali vyhýbať.
Veľa moderných diét a rôznych konceptov odporúča alebo úplne obmedzuje spotrebu uhľohydrátov - sachariodov. Rôzne časopisy o chudnutí alebo životnom štýle tvrdia, že sacharidy sú nahraditeľné a telo bez nich môže fungovať dobre. Nemusíte sa vždy obmedzovať svojou stravou vynechávať niektoré potraviny. Zistite prečo!
Človek je mimo prírody VŠEŽRAVEC
To je celkom štandardné označenie. Zloženie našej stravy sa skladá z troch hlavných makronutrendov. Bielkoviny, sacharidy a tuky. Tieto tri základné živiny môže absorbovať telo a môže čerpať z každého z nich vo svoj prospech. Mozog je doslova najväčší žrút sacharidov.To viete veľmi dobre, ak máte diétu s nízkym obsahom cukru, ak ste takú diétu mali. Človek sa tak ocitá v deliriu alebo v podivnom stave zníženého vnímania v priebehu niekoľkých dní - a to ste ani neboli cvičiť. Predstavte si, že chcete získať maximum z každého tréningového dňa, ísť do práce a zúčastňovať sa iných každodenných aktivít. Všetko bez jediného gramu sacharidov - jednoducho šialené.
Prečítajte si: Diéta na celý život spočíva v pomere 80:20: Stačí pár zmien vo vašom živote a máte krásne telo na počkanie
Môja kamarátka hovorí, že v časopise sa píše...
Áno, na prvý pohľad a pokiaľ to vydržíte, diéta bude fungovať. Ktokoľvek, kto to kedy skúsil, to potvrdí, kilá pôjdu dole. Ale na veľmi krátku dobu. Prvé kilogramy hmotnosti nie sú tuky, ale len voda, ktorá nemá v tele žiadnu úlohu. S vyčerpaním sacharidov stratíte telesnú vodu. Potom sa hmotnosť zastaví. Spomaľujete váš metabolizmus a stále viac a častejšie. Ako viete, nič príjemné to nie je.
Ako to vlastne funguje?
Po konzumácii akéhokoľvek druhu sacharidov nastupuje proces trávenia, absorpcia a následná premena na glukózu (rôzne sacharidy sa správajú mierne odlišne, ale to už je zase iná kapitola). Časť glukózy sa uchováva ako glykogén priamo v pečeni a zvyšok prechádza do krvi. Existuje aj možnosť, že sacharidy budú prevedené na tuky (proces sa nazýva lipogenéza), lenže ak ste aktívni a nemáte extrémne kalorický nadbytok, jedná sa o pomerne vzácny jav, ktorý navyše vyžaduje zložité metabolické procesy. Toto je možné len pri extrémnom príjme uhľohydrátov v dlhodobom horizonte. Čiže sacharidy nevedú k priberaniu okamžitou premenou na tuk, ale nadmerné množstvo sacharidov môže viesť k priberaniu, pretože nadbytok energie vo forme tuku naruší normálnu dennú oxidáciu tukov čiže skonzumované tuky môžu byť jednoduchšie uložené ako telesný tuk.
Glukóza, ktorá nezostáva v pečeni, sa vylučuje do krvného riečišťa. Dodáva energiu takmer každej bunky a umožňuje nám optimálne fungovať. Pre nás je dôležité predovšetkým to, že nervový systém kontrolujúci kostrové svaly preferuje práve glukózu ako zdroj energie. Svalové bunky tiež tvoria glukózu a používajú ju na hlavne na procesy a opravu. Samozrejme, svaly ukladajú veľkú časť príjmu glukózy krvou ako glykogén. Glykogén je mimoriadne účinný ako rýchly zdroj energie. Svaly môžu vytiahnuť glukózu z krvi veľmi pomaly, a práve preto pre intenzívnu činnosť potrebujú glykogén (silový tréning je veľmi intenzívna činnosť). V prípade vytrvalostných aktivít môže byť naopak energeticky účinnejším zdrojom tuku tuk.
Neprehliadnite: Čo by mal obsahovať jedálniček pre 60 kg ženy a pre 80 kg ženy: Porovnajte si rozdiely v stravovaní
Nežiaduci účinok JO-JO
Z dlhodobého hľadiska je tento štýl neudržateľný. Vedie ku sklonom k prejedaniu a môže viesť aj záchvatovým stavom, kedy len kúsok niečoho "zakázaného" rozbehne lavínu prejedania. Ak zoberiete niečo telu, bude to chcieť dostať späť. Takže bez ohľadu na to, či nahrádzate stratu kalórií s tukom alebo rastúcim množstvom bielkovín, ešte stále niečo bude chýbať. V tomto prípade sú to uhľohydráty. Ak telo trpí dlhší čas, uľahčí to ukladanie do tukových zásob ihneď, keď si prvýkrát doprajete. Váš cieľ by preto nemal byť čo najrýchlejšie schudnúť, ale najefektívnejším spôsobom schudnúť a bohužiaľ žiadne drastické metódy vám v tom nepomôžu.
Dajte si pozor na vedľajšie účinky!
Dlhodobá náhrada uhľohydrátov môže viesť k zdravotným problémom. Preťaženie pečene alebo obličiek z nadmerej konzumácie bielkovín. Ak využívate len energiu z tuku, vaše telo sa prepne do ketogénnej fázy. Táto fáza je často vyhľadávaná, vďaka vysokým účinkom spaľovania tuku, v tele vsak nevytvára kyslé prostredie a organizmus sa znovu prekysuje. V tomto okamihu vám žiadna diéta nepomôže. Organizmus v tomto prostredí nefunguje dobre a prináša množstvo ochorení.
Nie sú sacharidy ako sacharidy
Ako sa hovorí, a celkom správne, po pečive sa často priberá. Určite vás kúsok pečiva nezabije, ani po ňom neskynete do obrovských rozmerov. Bohužiaľ, jeho zložením sa ľahko poškodí rovnováha vo vašom tele. Tým, že hladina krvného cukru sa ľahko rozkolíše, dostanete za chvíľu hlad a začarovaný kruh sa opakuje. Skôr si vyberajte prírodné a kvalitné zdroje uhľohydrátov, ako sú:
* batáty
* maslová tekvica
* celozrnná ryža
* zemiaky
* quinoa
* ovsené vločky
Nebojte sa ovocia, je pre vás prínosom rozumným spôsobom. Najlepšie sú jablká, ananásy, bobule a lesné plody. Marhule sú tiež vynikajúce. Ak sa snažíte schudnúť, vynechajte banány a mango.
Vyvážená strava je kľúčom k vysnívanej postave
Nebojte sa sacharidov alebo tukov. Zabudnite na historickú výživovú pyramídu alebo nezmyselné jednosmerné diéty obmedzujúce príjem sacharidov alebo tukov. Vyberte si zdroje vysokej kvality a optimálne množstvo. V ideálnom prípade by ste mali zloženie menu rozdeliť podľa makroživým na:
* 2 gramy bielkovín na kg telesnej váhy, 2-3g / kg sacharidov a 1 g / kg tuku u žien
* 2 gramy bielkovín na kg telesnej hmotnosti, 3g / kg uhľohydrátov a 1 g / kg tuku u mužov
Ďalšie typy pre vyvážený jedálniček
- Jedze tak, aby ste nemali hlad , ale zároveň ste sa neprejedali
- Pite minimálne 2,5 litra vody s dvoma vytlačenými citrónmi denne
- Ak možte, tak namiesto srvtátkových proteínov zvoľte izoláty
- Vyberajte si nespracované a čerstve potraviny
- Obmedzte čo najviac farbivá, konzervanty a rôzne plnidlá
- Najlepší čas pre príjem sacharidov je čas po tréningu