Ak chcete schudnúť, nemusíte sa vzdať sladkého, to je mýtus: Naučíme vás, ako piecť z proteínu
Tréner Michael Achberger vám vysvetlí, prečo sa oplatí piecť z proteínu, uspokojiť tak svoje chuťové poháriky za honbou za sladkým a ešte k tomu bez výčitiek z priberania.
"Prosím ťa, daj si niečo poriadneho, stále piješ len tie svoje steroidy a teraz už ich sypeš aj do varenia ?!" Máte tiež takých mudrlatov vo svojom okolí? Tiež ich máte tak radi ako ja? Tými steroidyami mám pochopiteľne na mysli proteín, respektíve proteínový prášok, ktorý je často, nielen pre babičky, jednoduchým synonymom pre steroidy. Je predsa v takej tajomnej dózičke, sú na nej často vyobrazené svaly, tak to steroidy jednoducho byť musia. Škoda sa však namáhať vysvetľovaním, určitým ľuďom to jednoducho nevysvetlíte, určite mi dáte za pravdu. Skrátka a dobre, proteíny nie sú nič iné ako bielkoviny, jedna z troch makroživín, ktoré naše telo potrebuje. Tým skôr ho potrebujeme, ak chceme byť fit a mať krásne telo. Takže pekne diéta. Žiadne čokolády, oblátky či buchty a tak ďalej, pekne tvrdý režim.
Prečítajte si: Bielkoviny, ktoré zaháňajú hlad a odbúravajú tuky: Bez nich nemôžete schudnúť a tu sú dôvody, prečo
Diéta? Čo to má byť?
1. Diéta, pokiaľ sa nepripravujete na nejakú súťaž, je jednoducho pre normálneho cvičenca alebo človeka, ktorý dbá o svoj zdravý životný štýl, hlúposť a mala by byť považovaná skoro za sprosté slovo. Keď sa povie diéta, znamená to veľké obmedzovanie v strave a zaručený jojo efekt, keď sa vrátite k normálnej strave.
2. Žiadne sladkosti? No to dá predsa rozum, hovoríte si? Práve, že nie. Nemusíte sa zriekať sladkostí, to vôbec nie. Ba práve naopak. Sladkosti smiete, ale nie tie priemyselne spracované čokoládky či oplátky. Ale pekne proteínové dobrôtky, ktoré si sami pripravíte.
3. Takže si môžem dopriať aj proteínové tyčinky? Pochopiteľne, že áno, ale je potrebné čítať pozorne ich zloženie. Tie naozaj zložením dobré proteínové tyčinky sa pohybujú okolo 2€ za približne 60 gramov, čo si normálny človek z pochopiteľných finančných dôvodov práve veľmi často dopriavať nebude.
Poďme piecť z proteínu
Čože? 2€ za tak málo proteínovej tyčinky? Tak to si to radšej upečiem sám. Ako piecť z proteínu? Kde sú tie recepty? Tak moment, než sa pustíme do samotného proteínového pečenia, musíme si o tom pečení z proteínu pár vecí na úvod povedať.
Protein nie je len jeden
Proteíny sú vanilkové, čokoládové, pistáciové, jahodové, banánové, karamelové alebo napríklad kávové, to určite už viete. Je ich veľmi veľa a výpočet podľa príchute by zabral určite jednu stránku. Nelíšia sa len v príchutiach, ale tiež druhom. Najčastejšie používaným proteínom je proteín srvátkový, ktorý má tiež najvyššiu biologickú hodnotu, teda je najkvalitnejší. Existujú však iné, tiež veľmi často používané proteíny, o ktorých výhodách a nevýhodách sa v tomto článku však rozpisovať nebudeme.
Z akých proteínov sa najlepšie pečie?
Ja osobne najradšej pečiem zo srvátkového proteínu. Ľudia ale aj pečú zo sójového alebo hrachového proteínu, skrátka z vegánskych proteínov, ak sú vegáni alebo keď z akéhokoľvek dôvodu srvátkový proteín nemôžu. Každý je iný a prirodzene každý výsledný produkt je taktiež odlišný. Tiež záleží na tom, čo vlastne pečiete. Chce to proteíny vyskúšať na rôzne spôsoby. Zoberme si však za príklad banánový chlebík.
- Keď som ho chcel upiecť z hrachového proteínu, nebol zlý, ale ak vám hrachovina vadí, musíte prebiť arómu hrachového proteínu buď väčším množstvom banánov, alebo napríklad korením (napr. vanilka alebo škorica), prípadne obľúbeným arašidovým maslom. Banánový chlebík z hrachového proteínu však príliš dobre nenakypel a bolo v ňom málo bubliniek.
- Banánový chlebík zo srvátkového proteínu ničím neurazí, ale po vychladnutí trošku sklame, pretože sa mierne prepadne a nie je tak jemný.
- Banánový chlebík zo sójového proteínu ma na druhu stranu veľmi prekvapil. Vykypel veľmi pekne a textúra bola hutná a vláčna, a predovšetkým potom vynikajúci bol aj po vychladnutí.
Neprehliadnite: VIDEO: 5 dôvodov, ktoré by vás mohli k domácemu cvičeniu presvedčiť: Krajšiu postavu máte na dosah
Ako piecť z proteínu alebo čo je dobré vedieť
Nie je proteín ako proteín
Porozmýšľajte nad tým, než sa rozhodnete zmiešať dva rôzne proteíny dokopy, keďže každý druh proteínu má svoju špecifickú textúru, chuť či konzistenciu a môže sa stať, že z vášho výtvoru urobíte nakoniec zemiakovú polievku, a keď chcete zdravo maškrtiť, zemiaková je to posledné, čo vašu chuť na sladké ukojí.
Menej je niekedy viac
A presne to platí aj pri pečení z proteínu. Tým, že do cesta pridáte veľa, ale naozaj veľa proteínu, to neznamená, že výsledok bude konzumovateľný. Vedzte, že ak viac ako polovicu zmesi bude tvoriť proteín, výsledný produkt bude naozaj nedobrý, skrátka vysušený a gumený, najmä ak používate srvátkový proteín alebo kazeín.
Nie všetky múky si sú rovnaké
Napríklad taká kokosová múka je úplne iná, než tapioková, ryžová alebo pšeničná. Kokosová múka obsahuje naozaj veľa vlákniny, teda keď to s ňou preženiete a budete ju používať v rovnakom množstve, ako akúkoľvek inú múku, výsledný produkt bude príliš hutný a suchý.
Tuk, tuk, tuk
Či už radi používate kokosový olej, maslo, masť alebo napríklad orechové maslo, do proteínového pečenia tuk jednoducho dať musíte, patrí tam. Ak však chcete, aby sušienky mali konzistenciu kartónu, nedávajte ho tam, ale varujem vás, veľmi si nepochutnáte.
Cheesecake: Tu vajcia do korpusu nepatria
Ak ste sa rozhodli upiecť si cheesecake, rozhodne si pamätajte jednu vec: nikdy nepridávajte do korpusu vajcia. Korpus by mal byť akoby sušienkový. Najlepšie je preto na korpus použiť mix orechového masla s medom a mletými orechmi. Ako jednoducho to znie, tak dobre to v skutočnosti chutí.
Cheesecake: Je to už upečené?
"Skús do toho pichnúť špajdľou, keď vyjde čistá, tak je to hotové." Tak presne toto u proteínového cheesecake neplatí. Cheesecake by mal byť pekne vláčny, takže keď ho vytiahnete z rúry, mal by sa trepať (konzistencia ako u pudingu alebo panna cotta). Nebojte sa, on sa pekne vonku dokončí a bude pekne krémový, keď ho však upečiete skrz na skrz, bude príliš hutný a vytratí sa z neho tá krémovitosť.
Ako piecť z proteínu, keď nemám proteínový prášok?
Čo keď jednoducho proteín nemáte alebo ho do pečenia pridávať nechcete, ale aj napriek tomu si tú proteínovú pochúťku upiecť chcete? Pochopiteľne, že nemusíte vždy sypať do cesta proteín, môžete namiesto neho použiť napríklad cottage, konopné semienka, mandle, tahini, tofu, tekvicové semienka, chia semienka, vločky, avokádo, ovsené vločky, atď.
Ako piecť z proteínu, aby som jeho hodnotu neznížil?
Nemusíte mať strach, tepelnou úpravou proteín nijako nezničíte. Proteín nie je žiadny zázračný prášok, je to potravina ako každá iná. Rovnako tak ako nezničíte proteín v kurčati, keď ho budete piecť, nezničíte tak ani bielkoviny v proteínovom prášku. Tepelnou úpravou proteínu však dochádza k denaturácii, inak povedané, k zmene štruktúry bielkovín v dôsledku vysokej teploty, kedy dochádza k rozbíjaniu slabých vlákien vo vnútri štruktúry, čím sa výsledný produkt stáva menej biologicky aktívnym. Spoznáte to predovšetkým na textúre, pretože vo výsledku bude proteínová cukrovinka príliš tuhá. Avšak ak do buchty nasypete 30 gramov bielkovín, bude obsahovať 30 gramov bielkovín z proteínu plus ďalšie bielkoviny z ostatných surovín. Aby ste denaturáciu zabránili, môžete piecť na menej stupňov, napríklad taký srvátkový proteín nie je sám o sebe moc stabilný a denaturuje rýchlo.