Sladká klasika, ktorá nesklame: Šúľance ako od babičky
Jednoduché jedlo, na ktoré nedali naše babičky dopustiť a pre mnohých je návratom do detstva, si dokážete hravo pripraviť aj sami. Stačí sa len držať starých overených receptov a postupov.
Ingrediencie:
- 700 g zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 2 ks vajíčka
- štipka soli
- 150 g mletého maku
- 50 g práškového cukru
- 100 g masla
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu. Medzitým spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ.
Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valčeka. Ten následne rozrežeme približne na 10 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky. Tie rozkrojíme na ďalšie časti. Vznikne asi 6 menších valčekov z každého. Každý pomúčime a vytvarujeme medzi dlaňami do šúľančeka.
Mohlo by vás zaujímať: Recept na domácu zmrzlinu: Dve základné ingrediencie, k tomu pár kvapiek citróna a vaše obľúbené ovocie
Šúľance dáme variť do vriacej vody. Kým sa nám uvaria roztopíme si maslo. Hotové šúľance prelejeme pripraveným maslom a posypeme makovou posýpkou, spolu s práškovám cukrom. Samozrejme môžete použiť aj kakao, či orechy. Dobrú chuť!