Presunúť na hlavný obsah

Čajové koláčiky so zhnednutým maslom a bobuľovým ovocím v strede: Ideálne k blížiacemu sa Dňu matiek

Recepty

Tieto hnedé maslové bobuľové čajové koláčiky sú jemné miniatúrne piškótové koláčiky ideálne na čajový večierok, predsvadobné stretnutie rodičov, ale aj ako sladká bodka pri príležitosti Dňa matiek. Čo na ich prípravu potrebujete?

Potrebovať budete 2 muffinové formy alebo cca 36 ks silikónových muffinových formičiek. Z tejto dávky vám vyjde cca 30 – 36 ks čajových koláčikov. 

Ingrediencie na cesto:  

10 polievkových lyžíc, cca 140 g masla
4 veľké vaječné bielka izbovej teploty
1 šálka, cca 105 g mandľovej múky
2/3 šálky, cca 85 g  univerzálnej múky
3/4 šálky, cca 150 g kryštálového cukru
1/2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL soli
1 ČL citrónovej kôry
1 ČL čistého vanilkového extraktu
1 šálka, cca 130 g čerstvých černíc, malín alebo čučoriedok (podľa chuti) 
práškový cukor na posypanie koláčikov 

Mohlo by vás zaujímať: Maslové sušienky s malinovým džemom a so škoricou: Navoďte si doma predvianočnú atmosféru

Postup prípravy: 

Prvým krokom je, že necháte zhnednúť maslo. Hnedé maslo je rozpustené maslo s vylepšenou chuťou získanou jemným varením a je základnou zložkou mnohých druhov francúzskeho pečiva.

Za menej ako 10 minút sa maslo roztopí, syčí, pení... potom sa premení na komplexnú ingredienciu s orieškovou príchuťou a karamelizovanou príchuťou. Pre tento recept je to najdôležitejšie! Pozor však na rozdiel medzi hnedým a už pripáleným maslom! 

Po zhnednutí masla oddeľte 2 polievkové lyžice a použite ich na vymazanie foriem alebo silikónových formičiek na muffiny. Zvyšné hnedé maslo nechajte 30 minút vychladnúť. Počas toho si pripravte zvyšok cesta.

Čítajte tiež: Obľúbené linecké koláčiky zo špaldovej múky: Tento vianočný fitness recept si zamilujete

Vaječné bielky vyšľahajte do jemnej peny. Potom pridajte všetky ostatné ingrediencie (okrem vanilkového extraktu a rezervovaného hnedého masla) a šľahajte pri nízkej rýchlosti, aby sa zmes spojila. Cesto sa rozriedi, keď zašľaháte maslo a vanilku.

Čajovou lyžičkou nalejte do vymastených formičiek na muffiny asi 2 čajové lyžičky cesta na čajový koláč a potom naplňte bobuľovitým ovocím podľa chuti. 

Keď sú koláčiky hotové, mali by byť po okrajoch zlatisté. Ak je v strede hrb, je to úplne normálne, to je vlastne to, čo chcete ich pečením dosiahnuť. 

Neprehliadnite: Kombinácia, do ktorej zapojíte aj svoje zmysly. Recept na zázvorové koláčiky

Tip pre vás: Povrch týchto čajových koláčikov posypte práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!