Tri jednoduché koláčiky, bez ktorých sa na Veľkú noc nezaobídete. Pripravíte si ich do pár minút
Veľká noc je už v plnom prúde - a s ňou najmä aj slané maškrty, ktorých sa mnohí nevedia dojsť. Pre správny balans vám však ponúkame aj sladké dobroty, ktoré dokonalo vyvážia harmóniu chuti.
Ovsené kokosové guličky
Potrebujete:
- 90g ovsených vločiek
- hrnček kokosovej múky
- 5PL strúhaného kokosu
- hrnček rastlinného mlieka
- arašidové maslo
- kakaové bôby
Postup:
Vo veľkej miske spolu rozmiešame kokosovú muku, ovsené vločky a rastlinné mlieko. Ak chceme, do cesta vmiešame arašidové maslo a kakaové bôby. Cesto necháme v chladničke aspoň na polhodinu a následne z neho vytvarujeme malé guličky. Tie na záver obalíme v strúhanom kokose a opäť, minimálne na polhodinu, necháme odstáť v chladničke.
Prečítajte si: Napečte si Veľkú noc s Coolinármi: Ochutnajte mrváň, tsoureki a spravte si vlastnú veku na chlebíčky!
Muffiny
Potrebujete:
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- 1 hrnček bieleho jogurtu
- 2 zrelé banány
- 100ml mlieka
- 4-5PL medu
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- kúsky horúcej čokolády
Postup:
Ovsené vločky mixujeme až dovtedy, kým z nich nevznikne múka. Tú pridáme k roztlačeným banánom spolu s bielym jogurtom a medom. Všetko spolu dôkladne miešame a za stáleho miesenia k tomu pridávame prášok do pečiva a vajíčka. Na záver, keď je cesto hladké a správne ochutené (v prípade, že sa vám zdá nedostatočne sladké, pridáme ďalšiu lyžicu medu, dávajte si však pozor), pridáme kúsky horkej čokolády. Vzniknutú zmes naberáme do formičiek na muffiny. Pečieme v rúre na 200 stupňoch približne 25 minút. Dobrú chuť!
Mohlo by vás zaujímať: Tartaletky ako sladká pochúťka, ktorej neodolá nikto. Jednoduchý recept bez ťažkostí
Jablkový koláč
Potrebujete:
- 200g hladkej špaldovej múky
- 120g trstinového cukru
- 40g zmäknutého kokosového oleja
- 4PL vody
- 2 žĺtka
- 500g jemného tvarohu
- 2 bielky
- 1čl vanilkovej arómy
- 5 menších jabĺk
- 1PL medu
- 1PL zlatého klasu
Postup:
Z múky, kokosového oleja, vody a žĺtkov si vytvoríme miešaním zmes. Postupne pridáme približne 50g trstinového cukru a miešame, až kým nám nevznikne pevné cesto. To zakryjeme a vložíme na približne 10 minút do mrazničky. Medzitým nastrúhame jablká na jemno. Necháme ich postáť v mise, aby pustili čo najviac vody. V ďalšej mise zatiaľ vymiešame bielka, ku ktorým začneme postupne pridávať tvaroh a zvyšok trstinového cukru. Vzniknutú zmes ochutíme vanilkovou arómou. Jablká následne zmiešame s medom, škoricou a zlatým klasom.
Cesto vyberieme z chladničky a na strúhadle ho nastrúhame na hrubé pláty. Polovicou nastrúhaného cesta vystelieme na papier na pečenie, ktorý máme vo forme. Po vytvorení spodnej vrstvy na nastrúhané cesto vylejeme zmes z tvarohu a bielok a na ňu navrstvíme jablkovú zmes. Všetko posypeme zvyšným nastrúhaným cestom a necháme piecť približne 40 minút pri 180 stupňoch.
Pozrite si aj: Populárna Pavlova torta v mini verzii. Pripravte si sladkú dobrotu už dnes