Presunúť na hlavný obsah

Tri jednoduché koláčiky, bez ktorých sa na Veľkú noc nezaobídete. Pripravíte si ich do pár minút

Recepty

Veľká noc je už v plnom prúde - a s ňou najmä aj slané maškrty, ktorých sa mnohí nevedia dojsť. Pre správny balans vám však ponúkame aj sladké dobroty, ktoré dokonalo vyvážia harmóniu chuti.

Ovsené kokosové guličky

Potrebujete:

  • 90g ovsených vločiek
  • hrnček kokosovej múky
  • 5PL strúhaného kokosu
  • hrnček rastlinného mlieka
  • arašidové maslo
  • kakaové bôby

Postup:

Vo veľkej miske spolu rozmiešame kokosovú muku, ovsené vločky a rastlinné mlieko. Ak chceme, do cesta vmiešame arašidové maslo a kakaové bôby. Cesto necháme v chladničke aspoň na polhodinu a následne z neho vytvarujeme malé guličky. Tie na záver obalíme v strúhanom kokose a opäť, minimálne na polhodinu, necháme odstáť v chladničke.

Prečítajte si: Napečte si Veľkú noc s Coolinármi: Ochutnajte mrváň, tsoureki a spravte si vlastnú veku na chlebíčky!

Muffiny

Potrebujete:

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • 1 hrnček bieleho jogurtu
  • 2 zrelé banány
  • 100ml mlieka
  • 4-5PL medu
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • kúsky horúcej čokolády

Postup:

Ovsené vločky mixujeme až dovtedy, kým z nich nevznikne múka. Tú pridáme k roztlačeným banánom spolu s bielym jogurtom a medom. Všetko spolu dôkladne miešame a za stáleho miesenia k tomu pridávame prášok do pečiva a vajíčka. Na záver, keď je cesto hladké a správne ochutené (v prípade, že sa vám zdá nedostatočne sladké, pridáme ďalšiu lyžicu medu, dávajte si však pozor), pridáme kúsky horkej čokolády. Vzniknutú zmes naberáme do formičiek na muffiny. Pečieme v rúre na 200 stupňoch približne 25 minút. Dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať: Tartaletky ako sladká pochúťka, ktorej neodolá nikto. Jednoduchý recept bez ťažkostí

Jablkový koláč

Potrebujete:

  • 200g hladkej špaldovej múky
  • 120g trstinového cukru
  • 40g zmäknutého kokosového oleja
  • 4PL vody
  • 2 žĺtka
  • 500g jemného tvarohu
  • 2 bielky
  • 1čl vanilkovej arómy
  • 5 menších jabĺk
  • 1PL medu
  • 1PL zlatého klasu

Postup:

Z múky, kokosového oleja, vody a žĺtkov si vytvoríme miešaním zmes. Postupne pridáme približne 50g trstinového cukru a miešame, až kým nám nevznikne pevné cesto. To zakryjeme a vložíme na približne 10 minút do mrazničky. Medzitým nastrúhame jablká na jemno. Necháme ich postáť v mise, aby pustili čo najviac vody. V ďalšej mise zatiaľ vymiešame bielka, ku ktorým začneme postupne pridávať tvaroh a zvyšok trstinového cukru. Vzniknutú zmes ochutíme vanilkovou arómou. Jablká následne zmiešame s medom, škoricou a zlatým klasom.

Cesto vyberieme z chladničky a na strúhadle ho nastrúhame na hrubé pláty. Polovicou nastrúhaného cesta vystelieme na papier na pečenie, ktorý máme vo forme. Po vytvorení spodnej vrstvy na nastrúhané cesto vylejeme zmes z tvarohu a bielok a na ňu navrstvíme jablkovú zmes. Všetko posypeme zvyšným nastrúhaným cestom a necháme piecť približne 40 minút pri 180 stupňoch. 

Pozrite si aj: Populárna Pavlova torta v mini verzii. Pripravte si sladkú dobrotu už dnes