Presunúť na hlavný obsah

Potravina, ktorú by ste zo svojho jedálnička nemali vynechávať. Dodáva potrebné živiny a zároveň poháňa metabolizmus

Lifestyle

V období jari sa odporúča konzumovať zvýšené dávky ovocia - a to nielen kvôli lepšej imunite. Jedno zo základných, ktoré je ľahko k dispozícií, by sme však nemali vynechávať vôbec.

Napriek tomu, že obyčajné jablko patrí k najobľúbenejším druhom ovocia, mnoho z nás ho často prehliada. Dostupná, lacná a hlavne mimoriadne zdravá potravina, pritom ponúka hneď niekoľko zdravotných benefitov, ktoré nemožno prehliadnuť. Nie je náhodou, že toto ovocie sa zaradilo medzi superpotraviny. Prečo ho teda zo svojho jedálnička v žiadnom prípade nevynechať - a aké sú jeho benefity?

Posilnenie imunity

To, že je jablko plné vitamínov, vedeli ľudia už dávno pred nami. Nie nadarmo sa v Anglicku hovorí - jedno jablko denne vás od lekára udrží preč. Nezáleží na tom aké, hodnoty telu prospešných látok sú v každom druhu jablka podobné. Či už siahnete po nejakej špeciálnej odrode, po zelenom či klasickom červenom jablku, môžete si byť istí, že vaše telo dostane vysokú dávku antioxidačných vitamínov A, C a E. Vďaka nim sa tak upevňuje náš imunitný systém a už jedno ovocie denne dokáže byť skvelou prevenciou pred virózami. 

Dlhodobé výskumy dokonca dokazujú, že pravidelná konzumácia jabĺk znižuje riziko rakoviny, zápalov a srdcovo-cievnych chorôb.

Krásna pokožka

Nielen avokádo, ktoré je považované za jednu zo zázračných potravín, ale aj obyčajné jablko dokáže s našou pokožkou urobiť divy. Vitamíny A a E sú totiž kľúčové v starostlivosti o pokožku a naše telo ich z tejto potraviny dokáže bez problémov čerpať. Výsledkom je ochrana pred zápalmi, ale aj starnutím pokožky. Samozrejme, toto ovocie vás vrások nezbaví - no pôsobí ako skvelá prevencia.

Pomáha pri chudnutí

K zachovaniu zdravej hmotnosti, prípadne k jej zníženiu, prispieva jablko nielen tým, že podporuje trávenie. Jablko spôsobuje pocit plnosti. Preto ak pred hlavným jedlom približne štvrť hodiny zjeme jedno väčšie jablko, v priemere zjeme približne o 180 kalórií menej . Americkí a anglickí vedci pri analýze výskumu zameraných na zdravé potraviny zistili, že polyméry flavonoidov, ktoré sa nachádzajú v tomto ovocí, prispievajú aj k prevencii vzniku obezity.

Neprehliadnite: Tieto potraviny vám počas bežných dní dodajú energiu na počkanie: Sú plné antioxidantov a láskavé k vašej figúre