Presunúť na hlavný obsah

ČILI VÁS OCHRÁNI PRED RAKOVINOU

Zdravie a relax

Možno ste sa doteraz štipľavému oblúkom vyhýbali. A o tom, že čili jedného dňa zaradíte do svojho jedálnička ste nesnívali ani vo svojich najdivokejších kulinárskych snoch. Vedeli ste však, že čili vás ochráni pred rakovinou, diabetikom znižuje hladinu krvného cukru a pomáhajú zastaviť krvácanie z rezných rán? Zbavte sa predsudkov a pridajte do jedla trošku čili. Vaše telo sa vám odvďačí.

Čili papričky pred sedemtisíc rokmi používali Indiáni. Až neskôr sa dostali do svetových kuchýň. V Európe sa dokonca objavili až v 15. storočí. Kapsaicín, ktorý sa nachádza v čili papričkách podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a pri nádche prečistí aj nosné kanáliky. Môžete ho použiť pri liečení podliatin, omrzlín. Vďaka čili papričkám sa neotrávite ústricami ani suši, nedostanete salmonelózu. Ľudia v Mexiku, v Latinskej Amerike a Indii sú menej náchylní na niektoré rakovinové ochorenia. Donedávna to vedci nevedeli vysvetliť. Až minulý rok v apríli tím vedcov z Pittsburgskej univerzity potvrdil, že kapsaicín zredukoval nádor pankreasu na polovicu. Pozitívne účinky sa dokázali aj pri iných druhoch rakoviny. Zistilo sa, že okrem podpory srdcovocievneho systému práve papričkám môžete ďakovať za pokojný spánok.
Na svete existujú tisíce druhov čili papričiek s odlišným stupňom pálivosti. Najštipľavejšia zistená odroda Bhut Jolokia dostiahla na stupnici štipľavosti viac ako milión Scovillových jednotiek, druhá najštipľavejšia je Red Savina habanero, ktorá má 577-tisíc Scovillových jedotiek.