Presunúť na hlavný obsah

DEKANTÁCIA VÍNA

Recepty

Prelievanie vína z fľaše do karafy je nielen otázkou kultúrneho stolovania či estetiky: Dekantácia umožňuje zbaviť víno usadeniny, prevzdušniť ho, zharmonizovať, prípadne ho zbaviť aspoň časti sulfátov, ktoré sa používajú na stabilizáciu vína.

Chemické reakcie vína po preliatí z fľaše dodnes nie sú preskúmané detailne. Fakt je ale ten, že ak niektoré vína bezprostredne po odstránení korkového uzáveru takmer nevoňajú a po istom čase v karafe svoju arómu nádherne rozvinú, ďalšie nereagujú vôbec a iným sa zasa pobyt v karafe vôbec neodporúča. Ako píše André Dominé v oceňovanej knihe Víno: „Pri rozhodnutí, či dekantovať víno, alebo ho naliať priamo z fľaše, musia preto postačiť základné poznatky z oblasti technológie prác v pivnici o stabilnosti vín, skúsenosti a v neposlednom rade aj zvyklosti pri podávaní vína a chuťové návyky každého jednotlivca.“
Prevzdušniť potrebujú najmä staršie a veľké sladké vína. Robustnejšie môžete preliať aj štyri až dvanásť hodín pred podávaním. Mladším stačí aj pol hodiny až dve. Chardonnay prekvasený v drevenom sude potrebuje byť v karafe aspoň hodinu, naopak veľmi jemné červené vína by sa prelievať vôbec nemali. Ak sa rozhodnete preliať víno do karafy, ideálna je taká, ktorá má zavalitý tvar, úzke hrdlo a oproti dekantovanej fľaši vína aj dvojnásobný objem. Treba ju opláchnuť teplou vodou, zvonka osušiť a nechať odkvapkať. Prípadné usadeniny radí Dominé odstrániť za pomoci tabletiek na čistenie zubných protéz, ktoré obsahujú aktívny kyslík. Pred samotným prelievaním si treba pripraviť bodové osvetlenie – ideálne je, ak svetlo prichádza zdola, aby ste včas zbadali, kedy sa usadeniny dostanú do hrdla fľaše. Kvôli usadeninám je tiež dôležité, aby ste fľašu s vínom pred dekantáciou nevystavili otrasom a aby ste pri samotnom prelievaní postupovali pomaly.