Presunúť na hlavný obsah

Zdravá zelenina

Feminity

Keďže zeleniny a jej pozitívnych účinkov na zdravie človeka je veľa a len ťažko by sme ich vtesnali do jedného článku (lepšie povedané vtesnali, ale pri petržlene by ste už zabudli, čo ste čítali o mrkve), dopĺňame zopár ďalších zeleninových informácií aj dnes...

Možno by ste to do „zeleného karfiolu“ – brokolice nepovedali, ale obsahuje viac vitamínu C ako citrusové plody. Rovnako sa v nej nachádzajú aj vitamíny B1, B2, E, minerály železo, draslík, vápnik, fosfor, selén, zinok, kyselina listová a antioxidačný betakarotén. Ochraňuje organizmus pred voľnými radikálmi a toxickými a rakovinotvornými látkami. Vláknina má zase priaznivé účinky na činnosť čriev a žalúdka. Pozor – brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto by ste si ho mali dopĺňať v prípade, že ju konzumujete viac ako 2-3 týždne.

Cviklu pravdepodobne väčšina z nás konzumuje sterilizovanú klasicky v podobe kociek alebo plátkov k mäsu a ryži. Ale surová cvikla má všestranné využitie. Reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitmín E, ktorý spomaľuje starnutie, draslík, horčík a vápnik, ktoré zabraňujú prekysleniu organizmu, jód, kobalt. Pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia. Keď ju zjete povarenú, dostanete do tela rozpustnú vlákninu, ktorá vám zníži hladinu cholesterolu. Pomáha tiež pri ochoreniach obličiek a pečene a zbavuje telo toxínov. U niekoho sa môže vyskytnúť nevoľnosť a závrate, keď vypije viac ako 100 ml cviklovej šťavy, preto ju zo začiatku miešajte s mrkvovou šťavou.

Fenikel je známy najmä tým, že podporuje trávenie, uvoľňuje zastavené vetry a pomáha pri plynatosti. Okrem toho má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu a u kojencov môže zmierniť bolesti brucha. Obsahuje éterické oleje, vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a vitamín E. Fenikel bojuje proti baktériám, kvasinkovým a hubovým ochoreniam. Jeho semená obsahujú draslík a horčík, ktorý znižuje vysoký krvný tlak. Najlepšie bude, keď fenikel zjete hneď po zakúpení, pretože časom stráca chuť. Nebojte sa použiť do jedál celú zeleninu, to znamená listy, stonku, semená i hľuzy.

Veľkú porciu vitamínu C a E (potláča prejavy starnutia pokožky, problémy so srdcom, chráni bunky pred voľnými radikálmi) ukrýva na prvý pohľad nenápadná špargľa. Ďalej sa v nej nachádzajú  vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, provitamín A, minerály draslík a zinok a vlákninu. Špargľa posilňuje imunitný systém, upravuje krvný tlak, chráni pred zápalmi a pomáha pri uvoľňovaní nervového napätia. Čistí krv a podporuje činnosť obličiek. Keďže má iba zopár kalórií, hodí sa do diétneho režimu, okrem toho aktivizuje aj metabolizmus. A je vraj aj účinným afrodiziakom.