Presunúť na hlavný obsah

Bryndza: Proti rakovine i vysokému cholesterolu

Zdravie a relax

Bryndzu ospevujú lekári, vedci i odborníci na zdravú výživu. Človek v nej asi príliš zdravia nevidí, pretože si ju spája najmä s bryndzovými haluškami, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj slaninka. Ale samotná bryndza sa právom nazýva bielym pokladom. Keď sme v nedávnom článku vyzdvihovali pozitívne účinky probiotických baktérií, bryndzu sme medzi potravinami, ktoré ich obsahujú, nespomenuli. Dobre aj tak, zaslúži si celý článok len pre seba.

Rovnako ako jogurty, acidofilné mlieka či kefíry obsahuje aj ona „dobré baktérie“, ale množstvom ich prevyšuje sto až tisícnásobne. Na 1 g ovčej bryndze pripadá asi miliarda probiotických organizmov vyše dvadsiatich druhov. Pre porovnanie so spomínanými jogurtami – tie ich obsahujú 2 až 3 druhy. Probiotické baktérie nám rozkladajú zvyšky potravy v črevách a vďaka ich pozitívnemu pôsobeniu na črevnú mikroflóru má bryndza schopnosť preventívne pôsobiť na vznik rakoviny hrubého čreva. A tá je v našich končinách dosť veľký strašiak. Na Slovensku je táto choroba natoľko rozšírená, že podľa štatistík svetovej zdravotníckej organizácie WHO sa nachádzame medzi krajinami s vysokým výskytom tohto ochorenia i úmrtia naň.


Čo ste možno o bryndze netušili, je jej schopnosť znižovať vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu. Dokázali to aj testy, počas ktorých skupina ľudí jedla po dobu dvoch mesiacov denne 100 g bryndze. Výsledky boli výborné – dobrovoľníkom klesla hladina škodlivého cholesterolu, naopak, dobrý cholesterol sa im zvýšil. Klesla im aj hladina krvného cukru a tlaku. Za zmienku stojí aj fakt, že ovčie mlieko a teda aj bryndza obsahuje dvojnásobné množstvo vápnika, ako i ostatných minerálov, vitamínov a bielkovín, ako kravské mlieko.

Bryndza má pozitívne účinky aj pri alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, skleróze, astme, atopickom ekzéme a zvyšuje imunitu. Nie je však bryndza ako bryndza. Tieto zázraky čakajte jedine v prípade, že budete konzumovať bryndzu zo surového, nepasterizovaného ovčieho mlieka. Tepelné spracovanie totiž mliečne baktérie, a teda i pozitívne vlastnosti bryndze ničí. Preto vyberajte v obchodoch pozorne, väčšinou ide o bryndzu z pasterizovaného mlieka, ešte k tomu pomiešanú s kravským syrom. Ak by ste radi ochutnali tú pravú, nefalšovanú a zdravú bryndzu, zájdite do ovčiarskych krajov, kde sa vyrába na salašoch. Najmä Liptov a Orava sú ňou chýrne.

I napriek vymenovaným kladom Slováci na bryndzu zabúdajú a príliš ju nekonzumujú. To je škoda. Na výbornú nátierku vám stačí hrudka bryndze, trocha olivového oleja a cibuľa alebo cesnak pokrájaný nadrobno. Podľa chuti môžete pridať trebárs červenú papriku alebo bylinky, ktoré zrovna máte po ruke. Doslova za pár sekúnd máte chutnú a hlavne zdravú pochúťku.