Presunúť na hlavný obsah

Potraviny, ktorá vám ochránia oči

Zdravie a relax

V týchto dňoch je to celkom aktuálna téma, keďže sa pred nami črtá slnečné počasie a oči dostanú zabrať v podobe nebezpečného modrého žiarenia. Poviete si, že na to vám bohate stačia slnečné okuliare. Ale na náš zrak číhajú aj iné riziká, a to bez ohľadu na to, aké je vonku počasie.

Jedným z nich je aj šedý zákal či makulárna degenerácia, ktorá sa objavuje so zvyšujúcim sa vekom. Jej príznakov je niekoľko: človek vidí rozmazane, najmä pri čítaní, priame línie vidí ako vlnité, postupne stráca zrak, v oblasti centrálneho zraku sa vytvorí slepá škvrna... Tento problém spôsobujú voľné radikály, ktoré naše telo neustále vyrába a je ich tým viac, čím viac sa pohybujeme v znečistenom prostredí, fajčíme, pijeme, stresujeme a... starneme. Voľné radikály, teda ióny, molekuly a atómy, sú veľmi nestále, rýchlo reagujú s inými molekulami, ničia bunky a zvyšujú možnosť ochorenia. Ak teda chceme predísť mnohým chorobám, okrem iného aj makulárnej degenerácii, treba voľné radikály zneškodniť.


A práve v tomto bode sa dostávame k úlohe ovocia a zeleniny. Podľa amerických štúdií konzumovanie žltého a zeleného ovocia a zeleniny znižuje riziko ochorenia na makulárnu degeneráciu a v prípade, že už vypukla, pomáha spomaliť jej rozvoj. Vďačiť za to môžeme kombinácii vitamínov A, B, C a E spolu so zinkom. Takisto antioxidanty zneškodňujú voľné radikály, respektíve ich menia na menej nebezpečné látky, s ktorými si telo už vie poradiť. Za zmienku stoja aj dva pigmenty nachádzajúce sa v našej sietnici- luteín a zeaxantín, ktoré ju chránia pred slnečnými lúčmi. Oba tvoria súčasť pigmentov napríklad v brokolici, kukurici či vaječnom žĺtku.
Odborných pomenovaní padlo v článku dosť, no dôležitejšie je zapamätať si, ktoré potraviny teda robia našim očiam dobre.

Okrem „kultovej“ mrkvy to je červená a žltá paprika, špenát, hrach, brokolica, tekvica, cukina, hlávkový šalát, sladké zemiaky, cesnak, cibuľa, karfiol, ružičkový kel.  Z ovocia to sú pomaranče, grepy, broskyne, kivi a mango. Ale pre ľahšie zapamätanie si bude stačiť, ak sa v potravinách budete obzerať po tmavožltom a tmavozelenom ovocí a zelenine.
Na oči pozitívne pôsobia aj vajcia, ľanový olej, mandle či víno, v rozumnom množstve, samozrejme. A pokiaľ chcete pre svoj zrak urobiť niečo viac, chráňte si ho v lete-zime slnečnými okuliarmi, chodievajte pravidelne na lekárske prehliadky, nefajčite a strážte si krvný tlak.