Suroviny
225 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaovej hmoty
225 g masla
2 lyžičky vanilkového extraktu
200 g kryštálového cukru
3 vajcia, rozšľahané
150 g pomletých mandlí
100 g posekaných vlašských orechov
Horúca čokoládová omáčka
75 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaovej hmoty
125 ml smotany na šľahanie
2 lyžice kávovinovej zmesi alebo
2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v 2 lyžiciach vody
1 lyžica zlatého sirupu
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 170 °C, plynový stupeň 3. V kastróle s ťažkým dnom na slabom ohni
roztopíme čokoládu a maslo.
2. Kastról odstavíme, primiešame vanilkový extrakt a cukor a necháme trochu vychladnúť.
3. Do zmesi primiešame vajcia spolu s mandľami a posekanými orechmi. Prelejeme do štvorcového pekáča so stranou 24 cm, môžeme použiť aj alobalovú misku.
4. Pečieme 25 – 30 minút, kým zmes na povrchu nestuhne, no vnútri ostane stále mäkká. Vychladnuté brownies pokrájame na 16 rovnakých štvorcov.
16 štvorcov
1. Čokoládu polámeme a dáme do kastróla s ťažkým dnom.
2. Pridáme zvyšné suroviny, kastról dáme na mierny oheň a všetko necháme rozpustiť.
3. Dobre premiešame, odstavíme z ohňa a nalejeme do nádoby, v ktorej podávame.
Množstvo stačí na poliatie 16 kusov
Zvodná a sexi šéfkuchárka Nigella Lawson dokáže očariť nielen výzorom, ale aj svojím kulinárskym umením. Kniha Nigella Express je séria príprav jednoduchých a ultrarýchlych jedál. Odborníci na zdravú výživu im občas vyčítajú vysoký obsah sacharidov a tukov. Nigella priznáva, že jej expresné špeciality nie sú práve kóšer v zmysle pravidiel racionálnej výživy, no ľudia ju doslova žerú. V knihe nájdete recepty, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky, pripravené neuveriteľne rýchlo a jednoducho.
Viac receptov nájdete v knihe Nigella Express