Nejete mäso? Tieto živiny vám chýbajú
Názory na konzumáciu mäsa sa v značnej miere rozchádzajú. Kým niektorí ho považujú za základ každého jedálnička, pre iných ľudí sa stalo celkom bezvýznamnou potravinou. Ak patríte práve do tejto skupiny, prečítajte si, o aké živiny svoje telo ochudobňujete.
Je zdravé byť vegetariánom? Potrebujete vlastne mäso k životu? Nech už máte k jeho nekonzumácii akékoľvek dôvody, mali by ste vedieť, čím ho nahradiť. Ako tvrdia odborníci na výživu: „Pokiaľ konzumujete len cestoviny so syrom, knedlíky s omáčkou či biele rožky s nátierkovým maslom, máte alarmujúci nedostatok živín. Rizikom vegetariánstva nie je samotná absencia mäsa či ďalších produktov živočíšneho pôvodu, no nedostatok informácií týkajúcich sa súvislostí a fyziológie ľudského tela. To vedie k následkom, ktoré už nemožno vrátiť. Patrí medzi ne napríklad oslabená imunita či osteoporóza.
Pokiaľ ste si zakázali mäso chovných zvierat, je možné dohnať absenciu dôležitých živín inými zdrojmi bielkovín, typu ryby, vajcia i mliečne výrobky. Ak sa však vyhýbate akýmkoľvek živočíšnym bielkovinám, je veľmi náročné zostaviť vám kvalitný jedálniček, ktorý telu dodá všetky potrebné látky.
Náhradu bielkovín nezanedbávajte
Keď ste vegetariánom už nejaký ten piatok, istotne viete, ako má vaša strava z hľadiska vyváženosti vyzerať. No v prípade, že nad vylúčením mäsa zatiaľ len uvažujete a neviete, akými surovinami ho nahradiť, máme pre vás odpoveď. Doprajte si obilniny, strukoviny, sójové produkty, kvalitné oleje lisované za studena, občas i oriešky a samozrejme striedajte dostatok ovocia a zeleniny. „Pomôžte si i doplnkami výživy, predovšetkým vitamínom B12. Zdrojom cenných vitamínov sú taktiež morské riasy, z ktorých sa dá pripraviť napríklad chutná polievka,“ dodávajú výživoví experti.
Na čo si dávať pozor
Nejete červené ani biele mäso? Potom sa sústreďte na vitamín A, D a B12. Vitamín A, ktorý je bojovníkom proti rakovinotvorným látkam a napomáha dobrému zraku, čerpajte napríklad z mrkvy, manga alebo špenátu. Vitamín D sa pričiňuje o zdravé a pevné kosti. Aby ste sa vyhli nepríjemnej osteoporóze, zvýšte príjem rýb a mlieka. Pokiaľ i tieto potraviny odporujú vašim stravovacím návykom, stavte na banány, obilné klíčky a avokádo. Pri oboch spomenutých vitamínoch buďte však opatrní. Ich predávkovanie môže byť nebezpečné.
Vitamín B12 nájdete v morských riasach, no i v karfiole a pšeničných klíčkoch. Dôležitý je pre tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému.
Nejesť mäso len kvôli tomu, že je to trendy a nič viac si o tom nezistiť, je pre vaše telo viac hazardom, než zdraviu prospešnou záležitosťou. O dôkladnom jedálničku sa radšej poraďte s odborníkom. Podľa americkej dietologickej spoločnosti je správne rozvrhnutá vegetariánska strava nutrične vyvážená a zdraviu prospešná. No musí byť však skutočne dôsledná.
Kto patrí medzi vegetariánov?
Vegáni |
Nejedia žiadnu potravu živočíšneho pôvodu, takže ani mliečne výrobky, vajcia, med |
Suroví vegáni |
Ich strava pozostáva len z čerstvej zeleniny, ovocia, orechov a semienok |
Lakto-ovo vegetariáni |
Nejedia mäso, no mliečne výrobky a vajcia áno |
Laktovegetariáni |
Nejedia mäso ani vajcia, no mlieko a mliečne výrobky si dajú |
Ovovegetariáni |
Naopak, jedia vajcia, no žiadne mliečne výrobky a mäso do úst nevezmú |
Frutariáni |
Patria už naozaj medzi striktných vegetariánov. Majú povolené jesť jedine plody, ktorých zber nezničí rastlinu: ovocie, orechy alebo semienka. |
Vitariáni |
Jedia len jedlo v surovom stave, nakoľko sú presvedčení, že jeho spracovanie vo vysokých teplotách ničí dôležité enzýmy a vitamíny |
Flexitariáni |
Mäso konzumujú, ale len v malom množstve, a to hydinu a ryby |
Semivegetariáni |
Zjedia hydinu, ryby i morské plody, no zakazujú si červené mäso |
Pescetariáni |
Jedia ryby, mliečne výrobky, vajcia aj med, no žiadne mäso a hydinu. |
Pollotariáni |
Doprajú si hydinu, mliečne výrobky, vajcia i med, no striktne odmietajú červené mäso a ryby |