Presunúť na hlavný obsah

Sedem najzdravších potravín sveta

Feminity

Existuje viacero štúdií, ktoré sa zaoberajú najzdravšími potravinami sveta a ich výsledky sa nie vždy zhodujú. Preto sme vybrali len tie, ktoré sa objavili vo viacerých výskumoch a ktoré mnohí odborníci považujú za top v oblasti stravy a výživy. Čo by teda nemalo chýbať na vašom tanieri?

1. Čučoriedky

Čučoriedky mnohí odborníci považujú za zázrak, ktorý obsahuje neuveriteľné množstvo antioxidantov. Okrem toho sú bohaté na vitamíny C a E. Pôsobia proti urinárnym problémom, znižujú obsah zlého cholesterolu v krvi a podporujú činnosť mozgu.
 
2. Losos
Losos sa považuje za najzdravšiu rybu, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny D a B. Pôsobí preventívne pred srdcovým infarktom, artritíde, depresii, je skvelý pre zdravie kostí a pri diétach. Losos je najzdravšou rybou, no môžete si dať aj nejakú inú. Rybacie mäso totiž vo všeobecnosti pôsobí veľmi dobre na naše zdravie. Aké ryby by ste mali voliť, nájdete tu: Jete ryby? Vieme, proti ktorým chorobám naozaj bojujú!
 
3. Brokolica 
Podľa amerického lekára a odborníka na výživu a starnutie Stevena Pratta je brokolica jediná zelenina, ktorá pôsobí skutočne preventívne proti rakovine konečníka a čreva. Má neskutočne veľa vitamínu C a veľmi málo kalórií, takže je skvelou voľbou aj pri diéte. Posilňuje imunitu a stimuluje telo k lepším výkonom.
 
4. Paradajky
Paradajky sú bohatým zdrojom veľmi silného antioxidantu lykopénu, ktorý okrem iného pôsobí preventívne pred rakovinou krčka maternice, prsníkov a pľúc. Paradajky znižujú riziko srdcových ochorení, znižujú cholesterol a spomaľujú starnutie.
 
5. Jogurt
Obsahuje živé kultúry a baktérie prospešné pre náš organizmus. Je bohatým zdrojom vitamínu B a kalcia. Posilňuje trávenie, znižuje vysoký krvný tlak a pomáha proti osteoporóze. 
 
6. Olivový olej
Viaceré výskumy potvrdili, že práve olivový olej je dôvod, prečo ľudia v stredomorských štátoch trpia rakovinou menej ako ľudia zo severnej Európy. Významným spôsobom znižuje aj riziko srdcovo-cievnych ochorení, pôsobí preventívne proti osteoporóze a črevným problémom.
 
7. Jablko
V našej zemepisnej šírke jeden z najdostupnejších druhov ovocia, ktorého priaznivé účinky na naše celkové zdravie sú naozaj obrovské. Bojuje proti rakovine niekoľkých druhov, znižuje obsah cholesterolu, chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a pomáha nášmu mozgu. Viac sa dozviete tu: Ovocie, ktoré zachraňuje život: Doprajte si ho aj vy!