Čajový seriál: Proti čomu zabojujete s čiernym čajom?
Podľa viacerých výskumov je čaj hneď po vode najčastejšie prijímanou tekutinou. Pije ho množstvo ľudí po celom svete. Aj jeho čierny variant má množstvo zdravotných výhod, pre ktoré sa oplatí si ho každý deň vychutnať.
Tradícia čierneho čaju siaha do 17. storočia, hoci čaj vo všeobecnosti je o mnoho starší. Do tej doby sa totiž pripravoval zelený čaj.
Čajové lístky sa pozbierajú a následne sa stáčajú. Ich bunkové steny popraskajú a uvoľní sa šťava. Nasleduje fermentácia, počas ktorej táto uvoľnená šťava oxiduje, lístky sa sfarbujú do červena a uvoľňujú sa látky, ktoré významne ovplyvňujú chuť a arómu tohto nápoja. Potom sa lístky vystavia horúcemu vzduchu a vzniká čierny čaj.
Obsahuje množstvo látok, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Teín povzbudzuje mozgovú činnosť, pričom nezaťažuje srdce a krvný obeh. Postaví vás na nohy podobne ako káva, ale nemusíte sa báť, že by negatívne vplýval na činnosť vášho srdca.
O typickú chuť čierneho čaju sa starajú triesloviny, ktoré tvoria jeho významnú súčasť. Dôležitou súčasťou čierneho čaju je aj vitamín P, ktorý pomáha pri hromadení vitamínu C. Z minerálnych látok je bohatý na fluór a draslík.
Čierny čaj obsahuje aj vo vode rozpustný vitamín B1, ktorý je známy aj ako nervový vitamín a pomáha pri duševnej činnosti. Tento vitamín je dôležitý pre metabolizmus cukrov a udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi, čím napomáha optimálnemu využitiu energie. Pri jeho nedostatku budete cítiť únavu, bolesti svalov, nervozitu a nebudete mať chuť do jedla. Vitamín B1 je pre organizmus naozaj dôležitý, pretože pri jeho obrovskom nedostatku vzniká choroba beri-beri, ktorá je smrteľná. U nás však nie je rozšírená.
Niektorí ľudia si do čierneho čaju pridávajú mlieko, avšak posledné výskumy ukázali, že mlieko v čaji znižuje jeho zdraviu prospešné účinky. Proteíny obsiahnuté v mlieku znižujú množstvo katechínov obsiahnutých v čaji. Tieto katechíny sú významné v prevencii proti kardiovaskulárnym chorobám.
V Británii si ľudia pridávajú mlieko do čaju bežne a práve v tejto krajine sa nepotvrdilo, že by čaj bojoval proti srdcovým a mozgovým chorobám. Má to súvislosť práve s tým, že proteíny v mlieku znižujú jeho pozitívne účinky.
Čierny čaj si teda doprajte, ale bez mlieka. Prospejete tým svojmu zdraviu, znížite riziko srdcovocievnych a mozgových chorôb a zabojujete aj proti rakovine.
Prečítajte si aj o výhodách zeleného čaju: Čajový seriál: Ako zelený čaj spaľuje tuky?