Presunúť na hlavný obsah

Zelený čaj: Liek na všetko

Zdravie a relax

Zelený čaj patrí k najstarším liečivým prostriedkom na svete. Už odpradávna sa čajovým nálevom liečili rôzne neduhy. Naši predkovia ho používali nielen ako liečivý nápoj, no vmiešaval sa aj do mastičiek proti reume. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa do skúmania liečivých účinkov zeleného čaju zapojili i vedecké inštitúty na celom svete. Výskumy naďalej pokračujú a naberajú na sile. Výrobcovia liečiv ponúkajú kapsule zo zeleného čaju, tvorcovia kozmetiky ho primiešavajú do krémov a telových mliek, nakoľko vyhladzuje vrásky a regeneruje pokožku. Zelený čaj je právom považovaný za všeliek.

 

Prečo je zelený čaj potrebný pre naše zdravie?
 
Zjednodušene a výstižne povedané - pretože sa snaží bezbolestne odstrániť hriechy našej nesprávnej životosprávy. Čím viac mäsa, údenín, vyprážaných potravín, sladkých či slaných výrobkov z bielej múky jeme, tým väčšmi zaťažujeme náš organizmus. Neraz sa dopujeme látkami, ktorými sa snažíme následných ťažkostí zbaviť. Mnohé z nich sú však pre správne fungovanie organizmu bezvýznamné. Naopak, nesmierne ho zaťažujú a bývajú jednou z hlavných príčin zdravotných ťažkostí.
 
V tomto smere má neoceniteľný prínos práve zelený čaj. Ten účinne odstraňuje toxíny vzniknuté pri trávení a dodáva nášmu telu veľa cenných látok dôležitých pre zdravie. Navyše skvele chutí, má silné liečivé schopnosti a priaznivo pôsobí na redukciu váhy. Ničí vírusy aj baktérie, je prevenciou proti artérioskleróze, srdcovým chorobám, rakovine, cukrovke, vysokému tlaku, alergiám, no svoje opodstatnenie má i pri prechladnutí, bolestiach v krku, či pri problémoch s trávením. Jeho spektrum účinnosti je ozaj široké.
 
Ojedinelé antioxidačné účinky
 
Pri vzniku mnohých chorôb, napríklad artériosklerózy alebo rakoviny, hrá veľkú úlohu oxidácia - pôsobenie kyslíka na molekuly tela. Určité látky v potrave majú schopnosť zabrániť oxidačným procesom a tým prispieť k tomu, že si bunky zachovajú svoju funkčnosť. Je dokázané, že čím viac antioxidantov prijímame, tým sme zdravší a dožívame sa vyššieho veku. K známym antioxidantom patria napríklad vitamíny E a C, i polyfenoly vyskytujúce sa hojne práve v zelenom čaji. Mnohé vedecké výskumy dokázali, že zelený čaj má dokonca vyššie antioxidačné účinky ako mnohé druhy ovocia a zeleniny.
 
Zelený čaj ako účinný nepriateľ nadváhy
 
Zaručene účinnými diétami a výživovými doplnkami na redukciu váhy sa to v časopisoch len tak hemží. Každý z nás jedno alebo druhé (prípadne oboje), už vyskúšal. Len málo ľudí môže zjesť o polnoci slaninu, veterníky či zabíjačkové dobroty bez okamžitého prírastku na váhe. A tak s menšou či väčšou nadváhou bojujeme po celý život a popri tom závistlivo obdivujeme ploché brušká modeliek. To, akou tortúrou sa k nim dopracovali, už však nevieme. Našťastie existuje aj bezbolestná cesta, ako sa prebytočných kíl zbaviť. 
 
Vonkoncom netvrdíme, že to pôjde bez pohybu a úpravy jedálneho lístka. Nebudeme vás balamutiť ani tvrdeniami, že pitie zeleného čaju z vás do mesiaca spraví osobu štíhlu ako laň. Chceme vám len poradiť, ako postupne docieliť úbytok váhy, síce pomalšou, avšak zdravšou a trvalejšou metódou, bez následného jo-jo efektu.
 
Zelený čaj pred aj po jedle
 
Stačí, ak do svojho denného pitného režimu zaradíte niekoľko šálok zeleného čaju. Jeden pohár obsahuje len štyri kalórie, no jeho hlavný prínos pre chudnutie spočíva v niečom inom, a síce, znižuje rýchlosť a výdatnosť vstrebávanie cukrov. Pomalé uvoľňovanie cukrov do krvi bráni náhlym výkyvom hladiny inzulínu, čo napomáha lepšiemu spaľovaniu tukov. Navyše, obsah nestrávených cukrov v stolici zväčšuje jej objem, čo pomáha predchádzať prípadnej zápche. Zelený čaj je skrátka vynikajúca pochutina, ktorou môžete začať deň a tiež ukončiť takmer každé jedlo.