Presunúť na hlavný obsah

Zelenina, ktorá vám ochráni zdravie: Viete, ktorá to je?

Zdravie a relax

Hovorí sa, že paprika je kráľovnou zeleniny. Vzhľadom na to, že stačí len jeden kúsok denne a už máte odporúčané množstvo rôznych látok v sebe, na tom bude niečo pravdy. Paprika chráni organizmus pred rôznymi chorobami, jej účinky sú nespochybniteľné. Urobte niečo pre svoje zdravie a doprajte si jednu papriku aj vy!

 

Denne by sme mali prijať 50 až 70 miligramov vitamínu C. Aby ste toto množstvo dosiahli, stačí vám na to jedna stredne veľká paprika. Paprika, ktorá váži 10 dekagramov, v sebe ukrýva totiž až 150 miligramov vitamínu C! A červená paprika ho má ešte viac. Je to obrovské množstvo, ktoré nám zlepší imunitu a zabojuje proti viacerým chorobám.
 
Vitamín C je okrem iného aj silným antioxidantom. Bojuje proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú predčasné starnutie buniek a majú vplyv aj na vznik rakoviny. Bojuje najmä proti rakovine pľúc, hrdla, úst, žalúdka a hrubého čreva. Okrem toho sa stará aj o zdravie kostí, chrupaviek a väziva.
 
Paprika je bohatá aj na betakarotén, ktorá sa v tele mení na vitamín A a pomôže nám krásne sa opáliť. Sú zdrojom vitamínu B1, B2 a vitamínu U.
 
Papriky obsahujú flavonoidy, ktoré zlepšujú krvný obeh, chránia nás pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a znižujú cholesterol.
 
Keď vás paprika trochu štípe, môžu za to látky nazývané kapsaicianoidy. Prekrvujú žalúdočnú a črevnú sliznicu a podporujú trávenie. Okrem toho, že urýchľujú látkovú premenu a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, podporujú aj tvorbu endorfínov, teda hormónov šťastia. 
 
Zdravotné výhody papriky v kocke:
- zlepšuje imunitu
- má antioxidačné účinky
- znižuje riziko vzniku rakoviny
- udržuje zdravé kosti, väzivo a chrupavky
- chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
- znižuje hladinu cholesterolu
- podporuje trávenie
- urýchľuje látkovú premenu
- zabraňuje tvorbe krvných zrazenín
- pôsobí antibakteriálne
- podporuje tvorbu hormónov šťastia
 
Najlepšie je dať si papriku v surovom stave, pretože vtedy obsahuje najviac zdraviu prospešných látok. Pozor ale, aby ste jej nezjedli príliš veľa, pretože obsahuje aj látky, ktoré znižujú zrážanlivosť krvi a spomaľujú hojenie rán.